Studije hotelijerstva, gastronomije i menadžmenta luksuznih delatnosti u Parizu

Škola

Ecole Ferrières

Château de Ferrières se smatra najvećim i najraskošnijim zamkom iz 19. veka i nalazi se na 20 km od Pariza. Sagrađen je za Rothschild porodicu i bio je u njihovom vlasništvu sve do 1975. godine, kada je poklonjen Univerzitetu u Parizu. Danas se u čuvenom zamku nalazi Ecole Ferrières škola za hotelijerstvo, gastronomiju i menadžment luksuznih delatnosti. Zamak Ferrières upravo odražava osnivačka načela škole: izuzetnost, tradiciju, otvorenost uma i inovativnost.

Škola je kompletno renovirala zamak i prilagodila ga potrebama studenata. Zamak je pretvoren u jedinstven i luksuzan kampus od 20.000 m² koji može da primi oko 1.000 studenata i na kome se mogu pohađati i teorijski i praktični delovi programa. U sklopu kampusa se nalaze učionice, auditorijum sa 500 sedišta, 1.000 m² radnog prostora u najsavremenije opremljenim profesionalnim kuhinjama, vinski podrumi i dva restorana.

Studentima je na raspolaganju i recepcija, studentska kafeterija, obimna biblioteka, kao i zajedničke prostorije isključivo namenjene studentima i njihovim aktivnostima. Savremena tehnologija je u velikoj meri zastupljena u pedagoškim programima i IT obrazovanje je vrlo zastupljeno u nastavnom planu.

Na 500 m od zamka se nalazi luksuzni hotel sa 4 zvezdice Le Paxton Resort & Spa, koji je partner škole. Studenti tako mogu da, pod nadzorom iskusnih profesionalaca, steknu praktično znanje savladane teorijske obuke različitih operativnih i rukovodećih pozicija u luksuznim hotelima.

Destinacija

Grad svetlosti, Pariz, već vekovima je jedan od najčuvenijih gradova na svetu. Njegov geografski položaj na reci Seni bio je od presudnog značaja za razvoj grada u strateški centar i raskrsnicu mnogih puteva. Istorijski posmatrano, posle pada Rimskog carstva, grad je doživeo naglu ekspanziju. Konsolidujući svoju političku i kulturološku moć u kasnom 10. veku, Pariz postaje glavni grad Francuske kraljevine. Njegov primat glavnog grada ostaje nedostižan i netaknut još od tada, uprkos mnogim ratovima, revolucijama i političkim promenama.

Značaju i lepoti Pariza doprinose mnogobrojne građevine poput katedrale Notre-Dame, muzeja Luvr ili čuvene Ajfelove kule (La Tour Eiffel). Grad je specifičan po velikom broju prekrasnih vrtova, svetski čuvenih restorana, visokoj modi i različitim kafeima. Kulturni život Pariza smešten je uglavnom na levoj obali Sene, dok je poslovni i komercijalni centar smešten na desnoj.

Château de Ferrières se smatra najvećim i najraskošnijim zamkom iz 19. veka i nalazi se na 20 km od Pariza.

Škola je kompletno renovirala zamak i prilagodila ga potrebama studenata. Zamak je pretvoren u jedinstven i luksuzan kampus od 20.000 m² koji može da primi oko 1.000 studenata i na kome se mogu pohađati i teorijski i praktični delovi programa.

Programi

PROGRAM OSNOVNIH STUDIJA – Bachelor Ferrières je trogodišnji program koji priprema studente da postanu efikasni profesionalci u odabranoj oblasti. Program se može pohađati na engleskom ili francuskom jeziku.

Oblasti specijalizacije:

 • Hotel Management
 • Food and Beverage
 • Luxury and Retail

Prve dve godine pružaju studentima jake tehničke i akademske veštine koje im omogućavaju da odaberu oblast specijalizacije koju će pohađati tokom treće godine.  Program osnovnih studija uključuje i internacionalno iskustvo  – radnu praksu i razmenu studenata, u ukupnom trajanju do 16 meseci. Na završetku svake akademske godine student imaju radnu praksu u trajanju od minimum 4 meseca.

PROGRAMME ACCÉLÉRATEUR DE PRATIQUE (PAP) ili ACCELERATED PRACTICE PROGRAMME

Ovo je jedinstven program prakse specifičan za Ferrieres. Tokom studija aktivno se primenjuje stečeno znanje kroz realan rad u školskim restoranima i hotelima. Dva do tri dana nedeljno studenti rade sa profesionalcima iz svoje odabrane oblasti specijalizacije kako bi usavršili svoje veštine u realnom poslovnom okruženju.

Uslovi upisa:

 • diploma srednje škole,
 • adekvatan nivo engleskog ili francuskog jezika (IELTS 6.0),
 • intervju sa odborom škole.

Škola omogućava i transfer studenata na drugu ili treću godinu studija. Za direktan upis druge godine studija neophodno je imati i minimum 60 stečenih ESPB; za direktan upis na treću godinu studija neophodno je imati i minimum 120 ESPB.

 Cena programa: 18.000 € po godini.

MASTER PROGRAM kombinuje snažan akademski plan sa indivudualnim projektima. Metodologija nastave uključuje pristup ”učenje kroz upravljanje projektima” i fokusira se na realne poslovne situacije. Ovaj master program je jedinstven budući da studenti pored sticanja 120 ESPB tokom 4 semestra, koliko traju master studije, imaju mogućnost da u organizovanim radionicama i centrima za razvoj karijere pohađaju programe kojima stiču samopouzdanje u korišćenju poslovnih veština.

Ferrières MSc 2 program nudi  pet specijalizacija:

 • Hospitality Management dve diplome – od strane Ecole Ferrières i Skema Business School
 • High End Gastronomy Management
 • Luxury Marketing & Management
 • Business Travel & Events Management – dve diplome – od strane Ecole Ferrières i L`IPAG Business School
 • Fashion Design & Luxury Management – dve diplome – od strane Ecole Ferrières i Grenoble Ecole de Management

Dvogodišnji master programi uključuju i obavezni radni deo programa, 5 meseci nakon prve godine i 6 meseci nakon druge godine.

 Uslovi  za direktan upis master programa:

 • diploma osnovnih studija (180 ECT za MSc 1 ili 240 ECT za MSc 2),
 • IELTS 6.0,
 • intervju sa odborom škole.

Cena programa: 20.000 € po godini.

STIPENDIJE

Tokom prve tri godine osnovnih studija, studentima se odobrava specijalna stipendija  od fondacije Ferrières koja iznosi do 6.000 € po godini. Stipendija se dodeljuje na osnovu sledećih kriterijuma: vreme aplikacije, kvalitet aplikacije i godišnji prihodi aplikanta ili roditelja.

Smeštaj

Studentima je obezbeđen smeštaj u zajedničkim stanovima u blizini škole. Škola organizuje dnevni prevoz do škole.

Cena smeštaja zavisi od vrste i standarda odabranog smeštaja i kreće se od 350 € do 550 € mesečno.

U izgradnji je studentski dom odmah pored zamka.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print