Studije medicine u Velikoj Britaniji

Škola

University of Central Lancashire

University of Central Lancashire (UCLAN) jedan je od vodećih i najmodernijih univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon što mu je odobren status fakulteta 1992. godine, do današnjeg dana stvorio je međunarodnu reputaciju kao jedan od najinovativnijih britanskih univerziteta. Izgradio je izuzetan ugled zbog kvaliteta nastave, usluga i na osnovu pozitivnog iskustva studenata. Univerzitet u svojoj ponudi ima osnovne i master studije medicine i stomatologije za internacionalne studente, sa ciljem da samouvereno i kompetentno počnu svoj radni vek kao lekari bilo gde u svetu. Ima izuzetnu reputaciju i vodeći je provajder obrazovanja u oblasti zdravstvene zaštite, stomatologije, farmacije i biomedicinskih nauka.

Kampus univerziteta nalazi se u samom srcu grada i izuzetno je dobro opremljen. Raspolaže sa različitim laboratorijama (hemija, kliničke veštine, biologija, psihologija, farmaceutska laboratorija i druge), sportskim centrima, različitim umetničkim i kreativnim radionicama, kao i studijom za muzičku projekciju, glumu i drugo.

 • Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery
 • Medicine Undergraduate Foundation Programe

Studije medicine traju ukupno 6 godina tokom koji se uče osnove medicinske nauke, kliničke veštine, različite oblasti i grane medicine, ali i praktične veštine iz oblasti akutne medicine i hirurgije. Univerzitet raspolaže sa pet potpuno opremljenih laboratorija sa simulatorima u ljudskoj veličini, kako bi studenti razvijali svoje praktične veštine. Pored toga, studentima je na raspolaganju i centar za ljudsku anatomiju, gde se usavršavaju znanja i veštine o radu ljudskog tela.

Destinacija

Univerzitet se nalazi u gradu Preston (oblast Lancashire) na severozapadu Engleske. Preston je urbano gradsko naselje smešteno na reci Ribl, a nalazi se na istoj udaljenosti od Mančestera i Liverpula (na oko 43 kilometra). Populaciju grada čini oko 140.000 stanovnika što ga čini gradom srednje veličine, ali dovoljno velikim da podrži raznolikost kultura. Preston ima preko 750 zgrada koje su svrstane u istorijske tekovine, ali i mnoštvo modernih atrakcija.

Programi

Prva godina podrazumeva takozvanu pripremnu godinu, odnosno Foundation Programme. Ovaj program dizajniran je za internacionalne studente koji su završili srednje obrazovanje i svoje studije žele da nastave u Engleskoj. Traje jednu akademsku godinu, odnosno devet meseci, a sastoji se od 25 sati nastave nedeljno.

Foundation obuhvata četiri osnovna modula – biologija, hemija, matematika i engleski jezik. Tokom prve godine imaćete svog ličnog tutora za podršku, a on će vam pomoći da se prilagodite životu i studijama u Velikoj Britaniji. Po uspešnom završetku ovog programa, UCLAN garantuje intervju za studije medicine, ali ne garantuje i prijem na same studije.  Studenti koji su se pokazali kao uspešni, svoje školovanje nastaviće tokom petogodišnjeg programa studija, dok će studentima koji nisu prihvaćeni biti dostupne druge opcije.

Program podrazumeva 22 sata nastave u učionici ili rada u laboratoriji nedeljno, a prva godina traje oko 26 nedelja. Studenti se podstiču da tokom trajanja programa učestvuju u volonterskom radu u zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi kako bi stekli praktična iskustva.  Oni dobijaju svog ličnog tutora koji pruža podršku studentu tokom trajanja programa, pomaže mu u postizanju dobrih rezultata, ali i kod prilagođavanja na svim nivoima.

USLOVI UPISA:

 • Nivo engleskog jezika IELTS 6.0 u svakom elementu jezika;
 • Minimum 12 godina prethodnog školovanja;
 • Prethodno učenje hemije i matematike;
 • Intervju;
 • Minimum 17 godina.

Cena akademske godine: 16.995 £ (za 2017/18. akademsku godinu)

Upisni termin: septembar 2017.

Napomene:

 • Prijava na program iznosi 8400 rsd, registracija na program iznosi 200 £, depozit prilikom prijave iznosi 2300 £.
 • Cenovnik programa ne uključuje – bankarske troškove, troškove viziranja pasoša i druge nepomenute troškove.

Smeštaj

Studentima su na raspolaganju standardne rezidencije, kako i rezidencije sa privatnim kupatilom. Standardne rezidencije podrazumevaju jednokrevetne sobe, locirane u kampusu, na nekoliko minuta pešačke udaljenosti od glavne zgrade u kojoj se odvija nastava. Sobe su grupisane u stanove koji sadrže 4-6 soba koje imaju zajedničku kuhinju i kupatilo. Rezidencije sa privatnim kupatilom takođe podrazumevaju do 7 jednokrevetnih soba grupisanih u stan, sa razlikom što svaka soba ima svoje privatno kupatilo, dok su kuhinja i dnevna soba zajedničke.

 • Cena standard sobe u rezidenciji iznosi od 79.03 £ do 83.02 £ nedeljno.
 • Cena sobe sa privatnim kupatilom u rezidenciji iznosi od 97.37 £ do 99.47 £ nedeljno.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print