Studije modnog dizajna i biznisa u Parizu

Fakultet

INTERNATIONAL FASHION ACADEMY

Fashion School of Luxury and Design in Paris

IFA International Fashion Academy je savremena škola za dizajn i biznis osnovana 1982. godine u Parizu, a danas sa ponosom ističe još dva svoja kampusa – u Šangaju i Istanbulu. Škola se nalazi na čelu modne i luksuzne edukacije i nudi programe koji odražavaju svu širinu mogućnosti dostupnih u ovoj oblasti. Osnovni moto jeste priprema studenata za zahteve industrije i saveti za razvoj karijere nakon obrazovanja. Kroz programe IFA stiče se globalni uvid u modnu industriju i veštine koje su neophodne za rad na međunarodnoj modnoj sceni. Programe u Parizu godišnje pohađa preko 1.000 polaznika iz više od 50 zemalja sveta. IFA partneri su neka od najpoznatijih svetskih modnih imena poput Calvin Klein, D&G, Chloe, Giorgio Armani, L’Oréal, Louis Vuitton, Max Mara, Prada, Swarovski, Replay i drugi. 

IFA kampus u Parizu smešten je u srcu 19. arondismana i sadrži mnoštvo pogodnosti za studente – prostrane kabinete, studentske prostorije za odmor i relaksaciju, istraživački centar, ateljee, krojačnice, centar za dizajniranje, kafe bar i ono što je najvažnije – nekoliko veoma prostranih modnih radionica u kojem se razvijaju projekti studenata. Okruženje kampusa je umetničko i živopisno, jer je mesto mnogih kulturnih znamenitosti, koncerata i baletskih predstava, a ovaj deo grada prepoznatljiv je i po drugim prestižnim školama kreativne umetnosti.

IFA nudi široku ponudu jedinstvenih programa koji su kreirani u odnosnu na potražnju u modnoj industriji, u cilju pripreme studenata za život, izazove i posao nakon što završe svoje obrazovanje. U svojoj ponudi ima osnovne i master studije, kao i kratke i letnje kurseve u modnom dizajnu, medijima, biznisu, luksuzu, parfemima i kozmetici. Nastavu drže međunarodni predavači koji imaju izuzetno iskustvo u industriji – kako u visokoj modi, tako i u avangardnim pristupima. Svi programi se dele na dve oblasti, u zavisnosti od toga da li je student zainteresovan za dizajnerski ili poslovni deo mode: Fashion Design & Image (Experience Creativity) i Fashion & Luxury Business (Experience Big Business).  

Destinacija

Pariz zauzima posebno mesto i nalazi se na vrhu modnog i luksuznog sveta. Ovo je grad u kojem je rođena moda i koji je svetu pružio neke od najčuvenijih dizajnera i modnih kuća poput Chanel, Yves Saint Laurent, Dior a do danas je ostao mesto gde savremeni modni dizajneri odlučuju da žive i razvijaju svoju umetnost. Specifičan pariski osećaj za modu proteže se i preko filmske industrije, umetničkih galerija, muzeja, pozorišta i stila koji se može videti na ulicama ovog romantičnog grada. Pariz je nesumnjivo glavni grad mode, što mogu dokazati i važni modni događaji poput Paris Fashion Week, kao i velike modne grupe Hermes, Cartier i Baccarat čija se glavna sedišta nalaze baš u ovom gradu.

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE (Bachelor of Arts)

Osnovne studije dostupne su u sledećim oblastima: Bachelor Fashion Design & Technology, Bachelor Fashion Marketing, Bachelor Visual Merchandising.  Traju tri godine, nose ukupno 180 ESPB bodova i predavanja se odvijaju na engleskom jeziku (program Bachelor Fashion Design & Technology dostupan je i na francuskom). Uslov za upis je sertifikat o nivou engleskog jezika (minimum IELTS 5.5, TOEFL 65), svedočanstva za prethodne dve godine školovanja, diploma završene srednje škole, portfolio i Skype intervju.

Datum početka studija: januar 2019, septembar 2019.

Cena školarine za akademsku 2019/20. godinu: od 8.400 € do 9.400 € po godini.

Dodatni troškovi: application fee od 150 €, troškovi smeštaja, životni troškovi i lični troškovi polaznika, studentska viza, avio karte, tekstil za nastavu, fotokopije knjiga, štampani materijal i drugi nepomenuti troškovi.

Master studije

MASTER STUDIJE (Master of Arts, Master of Business Administration)

Master programi dostupni su u sledećim oblastima: MA Contemporary Fashion Design, MBA Global Fashion Media, MBA Fashion Business, MBA Luxury Brand Management, MBA Perfume & Cosmetics Management. Traju 15 meseci, nose ukupno 120 ECTS bodova i predavanja se odvijaju na engleskom jeziku. Uslov za upis master studija je sertifikat o nivou engleskog jezika (minimum IELTS 6.5, TOEFL 79), diploma osnovnih studijja (poželjno u oblasti biznisa, marketinga, medija i komunikacija, modnog dizajna ili srodnih oblasti). Pored toga, poželjno je da studenti imaju praksu ili iskustvo u radu i Skype intervju, a za pojedine smerove obavezan je portfolio.

Datum početka studija: septembar 2019.

Cena školarine za akademsku 2019/20. godinu: od 12.800 € do 15.800 € po godini.

Dodatni troškovi: application fee od 150 €, troškovi smeštaja, životni troškovi i lični troškovi polaznika, studentska viza, avio karte, tekstil za nastavu, fotokopije knjiga, štampani materijal i drugi nepomenuti troškovi.

Kursevi

KRATKI KURSEVI

Traju od 5 dana do 8 nedelja u zavisnosti od oblasti i odvijaju se na francuskom ili engleskom jeziku. Programi su dostupni u sledećim oblastima: Fashion Studio, Fashion & Luxury Business, Creative Director, Fashion Cool Hunting, Fashion Event Planning,  Upcycling Fashion i Future Fashion Tech.

Datumi početka programa: mart, april, jul i oktobar 2019. (u zavisnosti od programa).

Cena programa: od 1.500 € do 4.000 € (u zavisnosti od odabranog programa).

LETNJI KURSEVI

Ovo su intenzivni dvonedeljni programi koji se odvijaju na engleskom ili francuskom jeziku. Programi su dostupni u sledećim oblastima: Fashion Design Discovery i Fashion Luxury Business

Datum početka programa: jul 2019.

Cena programa: 1.000 €.

Smeštaj

SMEŠTAJ studenata u Parizu najčešće je organizovan u zajedničkim stanovima ili privatnom studiju, a obe opcije najčešće su blizu fakulteta ili na udaljenosti koja ima dobru vezu gradskim prevozom. IFA ima svoju onlajn platformu i još nekoliko drugih za pretraživanje smeštaja koji može biti u rezidenciji, privatnom stanu, zajedičkom stanu koji se deli sa nekoliko studenata ili drugo. Cene zavise od odabrane opcije.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju