Studije u Budimpešti

Fakultet

BUDAPEST METROPOLITAN UNIVERSITY

Budapest Metropolitan University je privatni, internacionalni univerzitet koji je deo visokog obrazovanja Mađarske već više od 10 godina i koji je do sada pohađalo preko 8000 studenata iz 75 zemalja sveta. Osnovna vrednost, centralni koncept, pristup i stav studenata ovog univerziteta je umetnost kreativnog obrazovanja, jer je kreativnost osnovna snaga koja organizuje svakodnevni život. BMU je specifičan po stimulativnom okruženju i jedinstvenoj atmosferi koja motiviše studente da iskoriste širok spektar mogućnosti i primene stečena znanja u praksi. Ovaj inspirativni pristup pomaže razviju kreativnog razmišljanja, što je jedan od najvažnijih zahteva na današnjem tržištu rada i pitanje budućnosti.

Druga fundamentalna vrednost Metropolitena leži u praktičnoj strani studijskih programa koji prenose teorijsko znanje sa ciljem njegove praktične načina primene. Glavna misija je poboljšati jezičke i komunikacione veštine, u kombinaciji sa razvojem kreativnog razmišljanja. Uspeh i efikasnost studijskih programa meri se strogim standardiima tržišta rada. Bliska saradnja tokom studiranja na BMU sa kompanijama, institucijama zajednice i profesionalnim organizacijama vodi ka razvoju društveno odgovornih diplomaca koji su spremni da se suoče sa izazovima sa potencijalnom za odlične performanse.

Metropoliten je danas najveći privatni univerzitet u Mađarskoj sa stalno rastućim brojem studenata i raznovrsnih programa. U prilog tome govori i činjenica da čak 86% diplomaca pronađe posao već u prvih par meseci po završetku studija. U svojoj ponudi ima osnovne i master studije u oblastima Business, Arts, Communication i Tourism u dva grada – Budimpešti i Hodmezevarašhelju.

Centar u Budimpešti sastoji se od četiri kampusa u kojima se odvijaju predavanja i koji poseduju savremena nastavna sredstva, specijalizovane učionice, kafeterije, restorane, sobe za seminare, IT kabinete i ostalo što je neophodno za uspešne studije.

Univerzitet sa ponosom ističe i saradnju sa čuvenim britanskim Coventry University koji se ubraja u najbolje rangirane univerzitete u svetu. Studenti Metropolitana u poslednja dva semestra osnovnih studija imaju mogućnost da studiraju po programu Coventry University, ali u Mađarskoj. Na ovaj način imaju mogućnost da ostvare takozvani Double Degree, odnosno da steknu dve diplome – jednu od Budapest Metroplitan University i drugu od Coventry University. Ova mogućnost postoji samo kod određenih smerova studija.

Destinacija

Budimpešta je nastala 1873. godine spajanjem 2 manja grada – Budima i Pešte. Neke od znamenitosti koje ne bi trebalo propustiti obići su kompleks Buda Dvora, unutar kojeg se nalazi i Kraljevska palata, s kojeg se pruža prelep pogled na grad, kao i Matijaš crkva-krunsko mesto, Ribarski bastion sa sedam belih tornjeva koji simboliziraju sedam mađarskih plemana osnivača nacije i države i Lančani most.

Programi

OSNOVNE STUDIJE

Bečelor studije traju 3 ili 3,5 godine u zavisnosti od broja semestara koji obuhvata određeni program (pretežno je 6 ili 7 semestara). Većina programa počinje dva puta godišnje (septembar i februar), dok pojedini, pretežno umetnički smerovi počinju samo jednom godišnje (septembar). Smerovi koji su u ponudi u zavisnosti od oblasti su sledeći:

 • BA Animation, BA Visual Representation, BA Graphic Design, BA Media Design, BA Photography, BA Environmental Design
 • BSc Business Administration and Management, BSc Commerce and Marketing, BSc Fiinance and Accounting, BSc International Business Economics
 • BSc Tourism and Catering
 • BA Communication and Media, BA International Relations.

MASTER STUDIJE

Svi master programi (MBA, MA, MSc) pri Metropoliten univerzitetu traju ukupno 2 godine, odnosno 4 semestra. Većina programa počinje dva puta godišnje (septembar i februar). Smerovi koji su u ponudi u zavisnosti od oblasti studija su sledeći:

 • MSc Management and Leadership, MSc Business Development
 • MA Communication and Media Studies
 • MA Graphic Design
 • MSc Tourism Management
 • MBA Master in Business Administration.

 USLOVI ZA UPIS

 • Engleski jezik (IELTS 5.5 minimum za osnovne studije; IELTS 6.0 minimum za master studije);
 • Diploma srednje škole (za osnovne studije) + portfolio prethodnih radova za umetničke smerove;
 • Diploma osnovnih studija (za master studije) + portolio prethodnih radova za umetničke smerove;
 • Skype intervju koji se zakazuje i prolazi nakon što školska administracija pregleda dokumenta studenta.

CENE ZA 2018/19. akademsku godinu:

Osnovne studije: od 4600 € do 6000 € po godini.

Program sa diplomom Coventry University: 5900 € za jednu godinu (pohađa se poslednje dve godine studija).

Dual Degree: 3000 € + cena školarine za odrabrani smer Metropolitan.

Master studije: od 5000 € do 7000 € po godini

Smeštaj: od 200 € do 500 € mesečno u zavisnosti od odabrane opcije smeštaja.

Troškovi života: procenjuje se da je potrebno od 150 € – 250 € mesečno za životne troškove.

Rok za apliciranje: 30.06. za početak studija u septembru i 30.11. za početak studija u februaru (za internacionalne studente)

Dodatni troškovi: prijava na program 8400 rsd, registracija 120 € (uplaćuje se paralelno sa slanjem aplikacije), obavezno zdravstveno osiguranje 150 €, pomoć pri aplikaciji za vizu 100 €, depozit za smeštaj za rezidenciju, viziranje pasoša, avio karta, lični troškovi polaznika I ostali nepomenuti troškovi.

Smeštaj

SMEŠTAJ polaznika obuhvata različite opcije u zavisnosti od kriterijuma i želja samog studenta. Metropoliten ima saradnju sa dve studentske rezidencije od kojih se jedna nalazi u centru grada, dok je druga odmah do kampusa univerziteta. Pored rezidencija u ponudi su jednosobni ili dvosobni stanovi i omladinski hosteli gde se mesečna cena smeštaja kreće 210 – 400 € po osobi.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print