Studije u Budimpešti

Fakultet

BUDAPEST METROPOLITAN UNIVERSITY

METU Budapest Metropolitan University je privatni, internacionalni univerzitet koji je deo visokog obrazovanja Mađarske već skoro 20 godina i koji je do sada pohađalo preko 1.000 studenata iz 90 zemalja sveta. METU je specifičan po stimulativnom okruženju i jedinstvenoj atmosferi koja motiviše studente da iskoriste širok spektar mogućnosti i primene stečena znanja u praksi. Ovaj inspirativni pristup pomaže razviju kreativnog razmišljanja, što je jedan od najvažnijih zahteva na današnjem tržištu rada i pitanje budućnosti.

Druga fundamentalna vrednost Metropolitena leži u praktičnoj strani studijskih programa koji prenose teorijsko znanje sa ciljem njegove praktične primene. Glavna misija je poboljšati jezičke i komunikacione veštine, u kombinaciji sa razvojem kreativnog razmišljanja. Uspeh i efikasnost studijskih programa meri se strogim standardiima tržišta rada. Bliska saradnja tokom studiranja na METU sa kompanijama, institucijama zajednice i profesionalnim organizacijama vodi ka razvoju društveno odgovornih diplomaca koji su spremni da se suoče sa izazovima sa potencijalnom za odlične performanse.

METU je danas najveći privatni univerzitet u Mađarskoj sa stalno rastućim brojem studenata i raznovrsnih programa. U prilog tome govori i činjenica da čak 86% diplomaca pronađe posao već u prvih par meseci po završetku studija. Fakultet je priznat u međunarodnim okvirima i akreditovan je od strane Ministarstva obrazovanja Mađarske i Odbora za akreditaciju. U svojoj ponudi ima pripremne programe, osnovne i master studije u oblastima Business, Arts, Communication i Tourism u Budimpešti. Programi se odvijaju pri četiri kampusa širom grada u zavisnosti od odabrane studijske oblasti, a svaki centar poseduje savremena nastavna sredstva, specijalizovane kabinete (za kamermana, televiziju, fotografiju, keramiku, modu, izradu nakita), kafeteriju/restoran, IT kabinet, čitaonice, biblioteke, sale za seminare i ostale objekte koji su neophodni za uspešne studije. Tu je i centar za razvoj karijere i savetovanje kao podrška studentima, mogućnost za preko 800 radnim praksi širom sveta, studentska putovanja i obilasci, kao i mnoge druge opcije.

Univerzitet sa ponosom ističe i saradnju sa čuvenim britanskim Coventry University koji se ubraja u najbolje rangirane univerzitete u svetu. Studenti Metropolitana u poslednja dva semestra osnovnih studija imaju mogućnost da studiraju po programu Coventry University (top-up program), ali u Mađarskoj. Na ovaj način imaju mogućnost da ostvare takozvani Double Degree, odnosno da steknu dve diplome – jednu od Budapest Metroplitan University i drugu od Coventry University. Ova mogućnost postoji samo kod određenih smerova studija.

Destinacija

Budimpešta je nastala 1873. godine spajanjem 2 manja grada – Budima i Pešte. Neke od znamenitosti koje ne bi trebalo propustiti obići su kompleks Buda Dvora, unutar kojeg se nalazi i Kraljevska palata, s kojeg se pruža prelep pogled na grad, kao i Matijaš crkva-krunsko mesto, Ribarski bastion sa sedam belih tornjeva koji simboliziraju sedam mađarskih plemana osnivača nacije i države i Lančani most.

Programi

OSNOVNE STUDIJE (Bachelor of Arts, Bachelor of Science) traju 3 ili 3,5 godine u zavisnosti od odabranog programa (6 ili 7 semestara). Većina programa počinje dva puta godišnje, od septembra ili februara, dok umetnički smerovi počinju samo jednom godišnje (septembar). Dostupni su sledeći smerovi studija: BA Animation, BA Visual Representation, BA Graphic Design, BA Media Design, BA Photography, BA Environmental Design, BSc Business Administration and Management, BSc Commerce and Marketing, BSc Finance and Accounting, BSc International Business Economics, BSc Tourism and Catering, BA Communication and Media, BA International Relations.

MASTER STUDIJE (Mastre of Arts, Master of Science, Master of Business Administration) traju ukupno 2 godine, odnosno četiri semestra. Većina programa počinje dva puta godišnje (septembar, februar), dok deo programa počinje samo u septembru. Dostupni su sledeći smerovi studija: MSc Management and Leadership, MSc Business Development, MA Communication and Media Studies, MA Graphic Design, MA Art and Design Management, MSc Tourism Management, MBA Master in Business Administration.

PRIPREMNI PROGRAMI (Foundation, Pre-Master, Internsive English) namenjeni su internacionalnim polaznicima u cilju bolje adaptacije i pripreme za buduće studije. Programi traju 1 semestrar (Foundation for Business Programs; Pre-Master Program) ili 300-600 sati u slučaju kursa engleskog jezika (septembar-jun, septembar-januar ili februar-jun).

 COVENTRY PROGRAM (BA Hons top-up) traje dva semestra i nadzovezuje se na prve dve godine osnovnih studija  s početkom u septembru ili februaru. Dostupna su dva smera: International Business, International Hospitality.

CENE za akademsku 2019/2020. (non-EU)

Osnovne studije: od 4.750 € do 6.300 € po godini

Master studije: od 5.000 € do 7.000 € po godini

Pripremni program: od 2.000 € do 2.200 € po semestru u zavisnosti od programa

Coventry program: 5.900 € (Coventry diploma) ili 3000 € + školarina po godini (Coventry + METU diploma)

Rok za apliciranje: 30.06. za početak studija u septembru i 30.11. za početak studija u februaru (za internacionalne studente)

Dodatni troškovi: registracija 120 € (uplaćuje se paralelno sa slanjem aplikacije), obavezno zdravstveno osiguranje 150 €, pomoć pri aplikaciji za vizu 100 €, depozit za smeštaj za rezidenciju, viziranje pasoša, avio karta, lični troškovi polaznika i ostali nepomenuti troškovi.

Uslovi upisa

  • Engleski jezik (IELTS 5.5 minimum za osnovne studije; IELTS 6.0 minimum za master studije);
  • Diploma srednje škole (za osnovne studije) + portfolio prethodnih radova za umetničke smerove;
  • Diploma osnovnih studija (za master studije) + portolio prethodnih radova za umetničke smerove;
  • Skype intervju koji se zakazuje i prolazi nakon što školska administracija pregleda dokumenta studenta.

Smeštaj

Smeštaj polaznika obuhvata različite opcije u zavisnosti od kriterijuma i želja samog studenta. Metropoliten ima saradnju sa dve studentske rezidencije od kojih se jedna nalazi u centru grada, dok je druga odmah do kampusa univerziteta. Pored rezidencija u ponudi su jednosobni ili dvosobni stanovi i omladinski hosteli.

Cena smeštaja: od 200 € do 550 € mesečno u zavisnosti od odabrane opcije smeštaja.

Troškovi života: procenjuje se da je potrebno od 150 € – 250 € mesečno za životne troškove.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print