Studije u Dablinu

Fakultet

DUBLIN INSTITUE OF TECHNOLOGY

Irsku i irske univerzitete karakteriše tradicija vrhunskog obrazovanja, svi irski univerziteti se nalaze u 4% najboljih svetskih univerziteta, prvi su u Evropi po zadovoljstvu internacionalnih studenata, a država izuzetno ulaže u univerzitete. Irska je predivna zemlja poznata kao “Smaragdno ostrvo”, sa mladom populacijom, dosta internacionalnih stanovnika, sa niskom stopom kriminala i nižim troškovima života nego u Londonu ili drugim evropskim prestonicama. Pored toga, Irska je evropski centar za više od 1.000 vodećih multinacionalnih kompanija koje zahtevaju obrazovane, sposobne mlade profesionalce, koji poseduju potrebne veštine, želju za napretkom i uspehom u građenju karijere. Nakon završenih osnovnih i master studija, studenti dobijaju radnu dozvolu i time fantastičnu mogućnost da grade svoju karijeru u nekoj od top globalnih kompanija koje imaju sedište u Irskoj (osnovne studije jedna godina, master studije dve godine).

DIT Dublin Institute of Technology jedan je od najvećih univerziteta u Irskoj koji status visokoobrazovne institucije ima od 1992. godine, ali datira još iz 1887. kada je osnovan kao prva tehnička škola u ovoj zemlji. Ističe se u odnosu na ostale institucije po tome što kombinuje akademsku izvrsnost tradicionialnog univerziteta sa profesionalnim i karijerno orijentisanim učenjem. U fokusu fakulteta jesu istraživanja koja su od nacionalnog i strateškog značaja, a usmerena su na tehnološki razvoj i inovacije. DIT je dom za preko 20.000 studenata iz 85 zemalja  sveta, a godišnje na ovom instututu diplomira oko 5.000 studenata u različitim oblastima poput nauke, zdravstva, biznisa, prava, turizma, ugostiteljstva, kreativne i vizualne umetnosti i inženjeringa.

DIT se sastoji od kompleksa zgrada koje su rasprostranjenje po celom centralnom Dablinu i koje imaju apsolutno sve što je neophodno za školovanje u 21. veku, pa i mnogo više od toga. Učionice sa savremenim nastavnim sredstvima, rezidencije u kojima su studenti smešteni i kantine samo su deo toga. Već par godina unazad DIT razvija svoj najnovjii projekat, centralni gradski kampus Grangegorman gde će na velikom prostoru biti sve na jednom mestu, a finalizacija radova i preseljenje očekuje se već krajem 2020. Univerzitet nudi oko 150 programa osnovnih, master i doktorskih studija u umetnosti, biznisu, inženjeringu, nauci i zdravstvu. Čine ga četiri koledža i oni su sledeći:

  • College of Arts & Tourism
  • College of Business
  • College of Science & Health
  • College of Engineering & Building Environment.

Kao i većina fakulteta 21. veka širom Evrope i DIT ima odlične konekcije sa industrijom i usmeren je na praktičnu primenu stečenih znanja. Ono što ga razlikuje od drugih institucija sličnog tipa jeste  usmerenost na istraživački rad za koji je odlično opremljen, kao i fokus na svaki segment razvoja studenta – studentsko savetovanje i podrška, centar za ravoj karijere, odsek za sport i rekreaciju, centar za informacione i komunikacione tehnologije, zdavstveni centar i preko 120 udruženja (fotografija, umetnost, muzika, moda…) i sportskih klubova u kojima učestvuju studenti (fudbal, joga, ronjenje, košarka…). 

Destinacija

Dablin predstavlja poslovni, sportski, književni i kulturni centar Irske. Ovaj užurbani kosmopolitski grad smešten je na istočnoj obali uz reku Liffey koja ga deli na dva dela. Nakon kratke vožnje gradskim prevozom od centra grada, posetioci mogu da pronađu jahačke klubove, teniske i golf terene od kojih neki važe za najbolje na svetu.

U svojoj ponudi Dablin ima pregršt znamenitosti, bogatu prirodu i različite atrakcije za turiste. Neke od znamenitosti koje su obeležja grada su Guinness Storehouse, limeni most Halfpenny, katedrale Christ Church i Saint Patrick’s, Irska „bela kuća“ Aras an UachtarainThe Famine Sculpture i mnoge druge.

Za ljubitelje zabave, grad u ponudi ima mnoštvo barova, restorana, specijalizovanih prodavnica, tržne centre poput Liffley Valley, parkove poput Phoenix i St. Stephen’s Green, plaže poput Sandymount Strand i mnoge druge atrakcije.

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE (Bachelor of Arts, Bachelor of Science)

Programi osnovnih studija pretežno traju 3-4 godine u zavisnosti od smera, dok neke oblasti studija poput arhitekture traju čak 5 godina. Neki od programa su: BSc Accounting & Finance, BSc Architectural Technology, BEng Automation Engineering, BEng Aviation Technology, BSc Baking and Pastry Arts Management, BSc Biomedical and Molecular Diagnostic, BSc Biosciences, BSc Business Analytics, BSc Business Computing, BA Business Studies, BEng Civil Engineering, BSc Computer Science, BA Culinary Arts, BA Design, BA Early Childhood Education, BSc Geographic Science, BA Game Design, BSc Human Resource Management, BA Journalism, BSc Marketing, BSc Pharmaceutical Healthcare, BA Tourism Management i još mnogo drugih.

Cene za 2018/19. akademsku godinu: od 9.650 € do 13.580 € po godini

Dodatni troškovi: obavezna studentska taksa 3.000 €, depozit oko 300 €, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

Master studije

MASTER STUDIJE (Master of Arts, Master of Science)

Programi master studija 1-1,5 godina u zavisnosti od odabrane oblasti. Neki od smerova u ponudi su: MBS International  Accounting, MSc Advertising, MSc Applied Mathematics, MSc Banking and Finance, MSc Building Performance, MSc Business & Enterpreneurship, MSc Clinical Laboratory Science, MSc Computing for Technologies, MSc Mobile and Web Applications Design, MSc Digital Games, MA Criminology, MA Design Practice, MA Higher Education, MSc Energy Management, MSc Fashion Buying and Management, MA Fine Art, MA Graphic Design Practice, MSc Hospitality Management, MA Interior Design, MA Law i drugi.

Cene za 2018/19. akademsku godinu: od 9.000 € do 15.250 € po godini

Dodatni troškovi: obavezna studentska taksa 3.000 €, depozit oko 300 €, viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal, osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

Uslovi za upis

  • Engleski jezik: neophodno je priložiti sertifikat o jezičkom nivou (minimum IELTS 6.0, TOEFL iBT 92 ili ekvivalent)
  • Prethodno obrazovanje: diploma/svedočanstva srednje škole za osnovne studije i diploma osnovnih studija za master programe.
  • Napomena: svaki program ima svoje uslove za upis i zahteve koji mogu da se razlikuju od gore navedenih opštih uslova.
  • Početak akademske godine je septembar ili januar u zavisnosti od odabranog programa.

Za internacionalne studente koji nemaju dovoljan jezički nivo da bi direktno upisali DIT ili žele više vremena da se adaptiraju i pripreme za studije u ponudi je Access Foundation Program – jednogodišnji program pripreme za programe osnovnih i master studija na DIT. Program se sastoji od usavršavanje jezičkih veština, ali i obaveznih predmeta poput IT, usvajanje veština neophodnih za učenje, matematika, kao i mnoštvo opcionih predmeta od ekonomije, do hemije, biologije, marketinga, društvenih nauka. Uslov za upis je diploma srednje škole i minimum IELTS 5.5 ili ekvivalent.

Stipendije

DIT nudi stipendije za različite studijske smerove, a za apliciranje postoje propisani uslovi i rokovi.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju