Studije u Finskoj

HAMK

Fakultet

Häme University of Applied Sciences je multidisciplinarna visokoobrazovna institucija smeštena u južnoj oblasti Finske i jedna je od tri članice FUAS – Federacije univerziteta primenjenih nauka. Univerzitet u svom sastavu ima 7 kampusa na kojima godišnje studira oko 7200 studenata iz preko 70 zemalja sveta. Izdvaja se zbog svojih istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti sa domaćim i internacionalnim partnerima.

Finska je u prepoznatljiva po svom uspešnom obrazovnom sistemu, a 2016. godine proglašena je za zemlju sa najboljim životnim standardom na svetu. Kvalitet obrazovnog sistema u visokoškolskim ustanovama regulisan je od strane Finskog centra za evaluaciju obrazovanja, a HAMK je prva visokoškolska ustanova koja je dobila najviši status za svoj sistem kvaliteta. Ovaj univerzitet održava odlične veze sa svetom biznisa i industrijom, pa na taj način finskim i internacionalnim studentima može pružiti autentično okruženje za učenje i zadatke. Pored toga, u HAMK-u rade visoko kvalifikovani profesori od kojih većina ima završene master i doktorske studije. Veoma je visoka stopa zapošljavanja studenata koji diplomiraju na ovom fakultetu.

Destinacija

Finska je severnoevropska, skandinavska i baltička zemlja. U grupaciji zemalja kojoj pripada (skandinavske zemlje) ona bi mogla poneti atribut nizijska jer joj najviši vrh jedva prelazi 1.300 metara nadmorske visine.  Finska graniči sa Norveškom na severu, na istoku sa Rusijom, Finskim zalivom, na jugozapadu sa Baltičkim morem i na zapadu Botničkim zalivom sa Švedskom.

Programi

Programi studiranja na engleskom jeziku:

BACHELOR OF ENGINEERING (BEng), oblast: ELECTRICAL AND AUTOMATION ENGINEERING (Diplomirani inženjer elektrotehnike i automatike)

Program se fokusira na elektrotehniku i automatizaciju proizvodnih mašina i opreme, održavanje proizvodnih pogona, distribuiranje aplikacije za proizvodnju energije i pametne kontrole. Inženjeri za elektrotehniku i automatizaciju obično rade u kompanijama specijalizovanim za visoku tehnologiju kao planeri i stručnjaci, ali I kao supervizori u multidisciplinarnim timovima specijalista u međunarodnom okruženju. Studije traju ukupno 4 godine i program se organizuje u gradu Valkaeakoski.

BACHELOR OF ENGINEERING (BEng), oblast: CONSTRUCTION ENGINEERING (Diplomirani građevinski inženjer)

Pored izgradnje novih prostorija i popravke postojećih sturktura, građevinski inženjer može da učestvuje u izgradnji saobraćajnih koridora, upravljanju vodom i otpadom, dizajnu i razvoju proizvoda, stalnom praćenju razvoja u sektoru, dizajnu proizvodnje i u još mnnoštvo drugih situacija. Građevinski inženjeri moraju imati pogled na ceo građevinski proces pored svoje specijalnosti, jer je u radu pored upravljanja profesionalnim znanjem potrebno imati sposobnost za rešavanje problema, finansijsko razmišljanje, veštine uupravljanja i saradnje, IT veštine i jezičke veštine. Studije traju 4 godine i program se organizuje u gradu Hameelinna.

BACHELOR OF ENGINEERING (BEng), oblast MECHANICAL ENGINEERING AND PRODUCTION TECHNOLOGY (Diplomirani inženjer mašinstva i tehnologije proizvodnje)

Program obuhvata usvajanje potrebnih veština dizajna, proizvodnje i automatizacije, ali i znanja iz oblasti tehnologije materijala, što je neophodno u izboru sirovina. Takođe, program obuhvata znanja o dizajnu mehaničkih i proizvodnih sistema. Neki od poslova mašinskog inženjera su: proizvodni inženjer, inženjer za dizajn, inženjer proizvodnje, tehnički inženjer prodaje ili inženjer projekta. Ova oblast daje mogućnosti višestrukog izbora za gradnju karijere bilo gde u svetu.  Studije traju 4 godine I organizuju se u gradu Rihhimaki.

BACHELOR OF BUSINESS ADMINISTRATION (BBA), oblast INTERNATIONAL BUSINESS  

Program vodi do dobijanja diplome i znanja iz oblasti poslovne administracije. Posao u ovoj profesiji najčešće obuhvata rad u internacionalnom okruženju, a neki od poslova su: menadžer za odnose sa javnošću, preduzetnik, koordinator za izvoz, HRD koordinator, HRM asistent, menadžer finasija, koordinator logistike, supervisor tržišta, marketinški projektant, rukovodilac projekta, vođa tima i drugi. Studije traju 3,5 godine i organizuju se u mestu Valkeakoski.

MBA BUSINESS MANAGEMENT AND ENTERPRENEURSHIP (Master poslovnog menadžmenta i preduzetništva)

Program je namenjen osobama koje žele da razviju svoje međunarodne kompetencije i znanje u međunarodnom poslovanju. Fokus studija je na internacionalizaciji malih I srednjih preduzeća, razumevanju i sticanju znanja o globalnom poslovnom okruženju, strateškom upravljanju i inovacijama, kao i upravljanju odnosima sa klijentima na međunarodnom tržištu. Osnovne teme programa studija uključuju: strateško razmišljanje i upravljanje promenama, globalna poslovna izvrsnost, fokus kupaca u međunarodnom poslovanju i organizacioni razvoj. Po završetku programa koji traje 2 do 2,5 godine, student stiče master i MBA diploma, a program se organizuje u gradu Hammelinna.

USLOVI ZA UPIS – Potreban je dobar prosek tokom srednje škole, za inžinjerske smerove neophodno je priložiti rezultat SAT ispita, dok se za biznis smer polaže onlajn prijemni ispit (test engleskog jezika, logičko-matematički test, pisanje eseja).

Trajanje studija: od 2 do 4 godine (u zavisnosti od programa).

Cena školarine po godini za 2018/19: 8700 EUR osnovne studije i 9700 EUR master studije.

Studenti sa EU državljanstvom ne plaćaju školarinu! Pored obaveznih registracija na fakultetu, ukupni jednokratni troškovi prijave za studente sa EU državljanstvom iznose 38.000 rsd.

Rok za apliciranje: 09.01–24.01.2018; početak studija je krajem avgusta, početkom septembra 2018.

Dodatni troškovi: prijava na program 8400 rsd, troškovi viziranja, avio prevoza, transfera, oprema za odabran studijski program i nastavni materijal, obavezne registracije, lični troškovi i drugi nepomenuti troškovi.

Smeštaj

Škola nudi asistenciju prilikom izbora adekvatnog tipa smešaja za svoje polaznike. Svaki kampus u svojoj ponudi ima rezidencije koje se nalaze blizu škole. Rezidencije su opremljene i polaznici su smešteni u jednokrevetnim, dvokrevetnim I trokrevetnim sobama u apartmanima koje deli više polaznika (kupatila i kuhinje mogu biti zajednički) u zavisnosti od grada.

Smeštaj iznosi od 130 do 300 € mesečno. Očekivani životni troškovi iznose od 600-800 € mesečno.

Stipendija

Moguć iznos stipendije je 30-40% na cenu nastave! Uslov za stipendiju je da student ostvari minimum 27 ESPB bodova tokom prvog semestra i 55 ESPB bodova po akademskoj godini za osnovne ili 45 ESPB bodova po akademskoj godini za master studije.

Utisci

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print