Studije u Irskoj

Fakultet

Dublin City University

Dublin City University (DCU) osnovan je 1975. godine i fokusom na preduzetništvo, tržište i promovisanje istraživačkog rada uvodi novi pristup u irskom obrazovnom sistemu. Zbog toga se smatra jednim od najinovativnijih i najnekonvencionalnih univerziteta u Irskoj. Kao mlada i dinamična ustanova koja nudi moderan nastavni plan i internacionalno okruženje, sa ponosom ističe da školuje skoro 16.000 studenata koji potiču iz 116 zemalja sveta (20% od ukupnog broja su internacionalni studenti).

Irsku i irske univerzitete karakteriše tradicija vrhunskog obrazovanja, svi irski univerziteti se nalaze u 4% najboljih svetskih univerziteta, prvi su u Evropi po zadovoljstvu internacionalnih studenata, a država izuzetno ulaže u univerzitete. Irska je predivna zemlja poznata kao “Smaragdno ostrvo”, sa mladom populacijom, dosta internacionalnih stanovnika, sa niskom stopom kriminala i nižim troškovima života nego u Londonu ili drugim evropskim prestonicama.

Dublin City University je univerzitet sa više odvojenih kampusa koji zauzimaju preko 60 hektara severno od centra Dablina, u Glasnevin oblasti. Pored savremenih nastavnih objekata i studentkih rezidencija, kampusi imaju apsolutno sve što je potrebno za univerzitetski život. Tu su restorani, kafei, sale za konferencije, sportski kompleksi, medicinski centri, knjižare, bilblioteke, pa čak i banke, prodavnice, apoteke i frizeri, a centar Dablina udaljen je svega 10-15 minuta.

Univerzitet nudi oko 70 programa osnovnih i master studija iz humanističkih i društvenih nauka, zdravstva, inženjeringa, računarstva i biznisa, a čine ga tri fakulteta i dve škole:

  • Faculty of Humanities & Social Sciences (komunikacija, pravo, istorija, geografija, filozofija, engleski jezik…)
  • Faculty of Science & Health (biotehnologija, fizičke i hemijske nauke, nega, matematika, zdravstvo…)
  • Faculty of Engineering & Computing (računastvo, eletronika, mehanika…)
  • DCU Insitute of Education (opismenjavanje, razvoj, umetnost, jezik, vaspitavanje, inkulzija…)
  • DCU Business School (marketing, računovodstvo, finansije, menadžment, avijacija…)

Pored izazovnih akademskih programa, sastavni deo studiranja predstavlja i INTRA sistem radnih praksi koji u Irskoj prvi uvodi upravo DCU. INTRA je akreditovan i vrlo bitan deo učenja tokom školovanja koji predstavalja prednost za studente i poslodavce. Reč je o programima plaćenih radnih praksi koji su obavezan element studiranja na 30 smerova i bez završene prakse ne može se dalje napredovati ka diplomiranju. Poslodavci imaju priliku da svoj biznis unaprede kroz rad sa entuzijastičnim studentima koji sa sobom donose veštine, energiju i nove ideje, dok studenti dobijaju profesionalni razvoj, upotpunjavanje CV-ja i priliku da naučeno primene u praksi.

Pored toga, Irska je evropski centar za više od 1000 vodećih multinacionalnih kompanija koje zahtevaju obrazovane, sposobne mlade profesionalce koji poseduju potrebne veštine, želju za napretkom i uspehom u građenju karijere. Nakon završenih osnovnih i master studija, studenti dobijaju radnu dozvolu i time fantastičnu mogućnost da grade svoju karijeru u nekoj od top globalnih kompanija koje imaju sedište u Irskoj (osnovne studije jedna godina, master studije dve godine).

Destinacija

Dablin predstavlja poslovni, sportski, književni i kulturni centar Irske. Ovaj užurbani kosmopolitski grad smešten je na istočnoj obali uz reku Liffey koja ga deli na dva dela. Nakon kratke vožnje gradskim prevozom od centra grada, posetioci mogu da pronađu jahačke klubove, teniske i golf terene od kojih neki važe za najbolje u svetu.

U svojoj ponudi, Dablin ima pregršt znamenitosti, bogatu prirodu i različite atrakcije za turiste. Neke od znamenitosti koje su obeležja grada su Guinness Storehouse, limeni most Halfpenny, katedrale Christ Church i Saint Patrick’s, Irska „bela kuća“ Aras an UachtarainThe Famine Sculpture i mnoge druge.

Za ljubitelje zabave, grad u ponudi ima mnoštvo barova, restorana, specijalizovanih prodavnica, tržne centre poput Liffley Valley, parkove poput Phoenix i St. Stephen’s Green, plaže poput Sandymount Strand i mnoge druge atrakcije.

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE (Bachelor of Arts, Bachelor of Science)

Programi osnovnih studija traju 3 ili 4 godine u zavisnosti od sadržaja programa i toga da li uključuju obaveznu radnu praksu ili ne. U ponudi su različiti smerovi u zavisnosti od fakulteta i oblasti interesovanja. Studenti imaju pristup najsavremenijim nastavnim objektima koji uključuju savremena studijska pozorišta, istraživačke centre, televizijska i zvučna studija, učionice, napredne jezičke laboratorije, IT kabinete i još mnogo drugih.

Cene za 2019/20. akademsku godinu: od 14.000 € do 15.000 € po godini

Dodatni troškovi: obavezne univerzitetske i studentske registracije, GNIB registracija u imigracinom (oko 300 €) viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal (oko 300 €), osiguranje (oko 120 €), avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

Master studije

MASTER STUDIJE (Master of Arts, Master of Science)

Programi master studija su jednogodišnji ili dvogodišnji programi čije trajanje zavisi od načina studija (pun fond nastave ili manji fond na duži period) i odabrane studijske oblasti. U ponudi su različiti smerovi po oblastima i interesovanju studenta.

Cene za 2019/20. akademsku godinu: od 16.000 € do 19.000 € po godini

Dodatni troškovi: obavezne univerzitetske i studentske registracije, GNIB registracija u imigracinom (oko 300 €) viziranje pasoša, knjige i nastavni materijal (oko 300 €), osiguranje (oko 120 €), avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

Uslovi za upis

  • Engleski jezik: neophodno je priložiti sertifikat o jezičkom nivou (IELTS 6.5, TOEFL iBT 92 ili ekvivalent)
  • Prethodno obrazovanje: diploma/svedočanstva srednje škole za osnovne studije i diploma osnovnih studija za master programe.
  • Napomene: postoje dodatni uslovi za upis u zavisnosti od programa koji se upisuje.
  • Početak akademske godine za sve programe: septembar.

Za internacionalne studente koji nemaju dovoljan nivo engleskog jezika nudi se pre-sessional English, dodatni časovi engleskog jezika da bi se jezički nivo doveo do traženog nivoa. Druga opcija su International Foundation programi koji traju jedan ili dva semestra (za osnovne i master studije), gde se uz usavršavanje engleskog jezika pohađaju i dodatni ispiti kao uvod u buduće studije.

Stipendije

Internacionalni polaznici mogu aplicirati za stipendiju koja iznosi maksimum 2.000 € po godini.

Smeštaj

Smeštaj studenata organizovan je u okviru kampusa univerziteta u rezidencijama koje pružaju preko 1400 soba za studente osnovnih i master studija. Postoji više tipova smeštaja. U nekim rezidencijama postoje apartmanske celine koje čini nekoliko jednokrevetnih soba sa privatnim kupatilom, dok je dnevna soba, kuhinja i trpezarija zajednička. Druge rezidencije imaju jednokrevetne ili dvokrevetne sobe sa kupatilom, dok su kuhinje i dnevne sobe spratne i zajedničke za sve stanare u rezidenciji. Treća opcija uključuje dve dvokrevetne sobe grupisane u apartman u kojem je sve zajedničko – kupatilo, kuhinja, dnevna soba. Na raspolaganju su i povoljnije, privatne opcije smeštaja van kampusa, koje iznose od 300 € do 550 € mesečno.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju