Studije u Španiji

Škola

Universidad Católica San Antonio de Murcia (UCAM)

UCAM je univerzitet sa preko 16.000 studenata, koji nudi 30 programa osnovnih studija (bachelor), 52 master programa i 4 programa doktorskih studija. Nastavni metod se zasniva na personalizovanoj pažnji i malom broju studenata u grupama, kao i ličnom tutoru kojeg dobija svaki student. Na internacionalnom nivou, UCAM ima saradnju sa preko 170 renomiranih institucija (UC Berkeley, National University of Singapore, Nanyang Technological University, UC Stanford, Universita di Bologna ili Université Catholique de Louvain…).

Universidad Católica San Antonio de Murcia, osnovan je 1996. godine, a nalazi se na kampusu u Jerónimos manastiru, istorijskoj zgradi iz XIII veka, na površini od preko 225.000 m², koja pored učionica uključuje bašte, parking i sportske terene. Zajedno sa crkvom u baroknom stilu, kampus je proglašen istorijskim i umetničkim nacionalnim spomenikom. U okviru kampusa se nalaze dobro opremljene i prostrane učionice, biblioteke, amfiteatri, radne sobe, kompjuterske laboratorije (multimedijalne i jezičke). Pored toga, kampus ima i svoje TV i radio stanice koje se emituju u celoj regiji Mursije.

Budući da UCAM ohrabruje svoje studente da razviju praktične veštine neophodne za uspeh u realnom poslovnom okruženju, vrhunska infrastruktura kampusa, laboratorije i studiji, udružene sa adekvatnom nastavom, pripremaju studente da primene stečeno znanje u skladu sa poslovnim zahtevima i potrebama.

Od svakog studenta se zahteva da pre diplomiranja završi radnu praksu u državnoj ili privatnoj instituciji koja se bavi poslovima iz njihovog polja obrazovanja i stručnosti. Za studente sa izuzetnim akademskim uspehom UCAM omogućava više od 50 istraživačkih prilika i to u saradnji sa kompanijama kao što su Coca Cola, Danone, Santander, Repsol, Vodafone, LFP, ACB League, Hertz, Caritas i McCann Erickson.

UCAM je poznat kao sportski univerzitet, budući da je već treću godinu za redom pobednik univerzitetskog šampionata Španije, sa osvojenih 118 medalja (76 zlatnih). U vrhunske sportiste koji su studirali na UCAM spadaju nosioci olimpijskih medalja Mireia Belmonte (plivanje), David Cal (kanu) i svetski šampioni kao što je Melanie Costa (plivanje). UCAM sponzoriše i ima članstvo u glavnom odboru 21 sportskog tima. Jedini je evropski univerzitet sa profesionalnim košarkaškim timom koji se takmiči u prvoj nacionalnoj ligi (Liga ACB España). Poznat kao sportski univerzitet, u svojim redovima ima preko 800 sportista, od koji su čak 58 učesnici Olimpijade!

Destinacija

Na samo 4 km od centra Mursije, glavnog grada istoimene regije, kampus univerziteta kombinuje tišinu i smirenost duhovnog mesta sa pristupačnošću i blizinom urbanog života. Granice kampusa se šire i van okvira Jerónimos manastira na predgrađe Guadalupe u kome se nalazi UCAM sportski centar, a na samo 5 minuta hoda od La Noria autlet tržnog centra. Tokom leta UCAM ima nekoliko kampusa širom regije u kojima se održava nastava.

Programi

Nastava se održava na španskom ili engleskom jeziku. Za studente koji nemaju adekvatan nivo znanja jezika, bilo engleskog ili španskog, univerzitet nudi jednogodišnji pripremni program učenja jezika, nakon koga se polazniku pruža prilika da nastavi osnovne ili master studije na istom univerzitetu. Cena ovog programa je 4.000 €.

Oblasti i smerovi studija na španskom jeziku su mnogobrojne i raznovrsne i uključuju sledeće fakultete: medicinski fakultet, fakultet sporta, visoku školu za medicinske tehničare, fakultet društvenih nauka i komunikacija, fakultet za pravo i biznis, politehnički univerzitet. Osnovne studije traju četiri godine i nose 240 ECTS bodova, dok  master studije traju jednu godinu i nose 60 ECTS bodova. Osnovne studije u oblastima stomatologije i farmacije traju 5 godina i nose 300 ECTS bodova.

Oblasti i smerovi studija na engleskom jeziku:

OSNOVNE STUDIJE

 • BBA – Bachelor of Business Administration
 • Dentistry
 • Modern Languages
 • Physical Activity and Sport Sciences
 • Pharmacy
 • Tourism Management

Uslovi upisa: diploma srednje škole, nivo engleskog jezika IELTS 6.0.

Cena programa za akademsku 2019/20. godinu: 4.800-13.900 €, po godini

MASTER STUDIJE

 • Bilingual Education
 • European Union Studies and Human Rights
 • High Performance Sport: Strength and Conditioning
 • Hospitality Management
 • Innovation and Tourism Marketing
 • MBA – Business Administration
 • MBA – Sports Management

Uslovi upisa: diploma osnovnih studija, nivo engleskog jezika IELTS 6.0.

Cena programa za akademsku 2019/20. godinu: 4.686-11.900 €

Dodatni troškovi: viziranje, osiguranje, smeštaj, troškovi života i drugi nepomenuti troškovi.

Stipendija

Trenutno, UCAM nudi ukupno 2.432 stipendija za studente osnovnih i master studija. Univerzitet stimuliše upis internacionalnih studenata i odobrava im stipendije do 50%, a nudi i sportske stipendije u iznosu od 20% do 100%. Procenu kandidata za stipendiju vrši univerzitet pri upisu i pored akademskog nivoa, ličnih karakteristika i jedinstvenosti studenta uzimaju se u obzir i drugi faktori koji su u nadležnosti univerziteta. Da bi opravdali stipendiju, studenti dobijaju manja zaduženja na univerzitetu.

Smeštaj

UCAM svojim studentima pomaže u pronalaženju adekvatnog smeštaja, a u skladu sa njihovim zahtevima.

Cena smeštaja se kreće od 150 € mesečno za sobu u zajedničkom stanu, pa naviše.

Prosečni mesečni troškovi života u Mursiji iznose oko 500 €.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju