Studije umetnosti, glume i muzike u Velikoj Britaniji

Fakultet

Cambridge School of Visual and Performing Arts

CSVPA Cambridge School of Visual & Performing Arts jedna je od vodećih obrazovnih ustanova u oblasti umetnosti, glume i muzike u Velikoj Britaniji. Ova institucija osnovana je 1985. godine i do današnjeg dana u svoju ponudu uvrstila je osnovne i master studije, kao i pripremu za master studije pod okriljem renomiranih obrazovnih institucija, poput University of Arts London, Kingston University i najčuvenije britanske pozorišne škole The Royal Academy of Dramatic Arts.

CSVPA izdvaja jedinstveno i personalizovano okruženje za učenje, kao i kreativan pristup nastavi. U svojoj ponudi ima neke od najboljih objekata za umetnost, kao i dosta prostora za individualan rad sa profesorima, što predstavlja dobru pripremu za profesionalnu karijeru ili nastavak studija. Nastava se odvija u izuzetno malim grupama, tokom trajanja programa studenti se podstiču da stvaraju i razvijaju se u svakom momentu koristeći diskusije, razmenu mišljenja i ideja.

U sklopu kampusa koji se nalazi u čuvenom univerzitetskom gradu Kembridžu, studentima su na raspolaganju savremene 3D radionice (drvo, metal i plastika), digitalni mediji, fotografske tamne sobe, posebno dizajnirani kabineti za obradu i snimanje zvuka, radne prostorije za modu i umetnost, crtanje, fotografiju, kastinge, grafiku i ilustraciju, šminku, materijale, glumu i muziku.

Tokom godina CSVPA je pomogla studentima da napreduju ka nekim od najprestižnijih umetničkih škola, muzičkih konzervatorijuma i škola glume.

Destinacija

Kembridž spada među najčuvenije i nastarije univerzitetske gradove u Britaniji i svetu, nalazi na sat vremena od Londona, u istočnom delu Engleske, a velelepnost njegovih starih građevina i univerziteta nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Grad osvežavaju mnogobrojni parkovi kao i reka Kam (Cam) koja protiče kroz njega i stvara autentičan ambijent koji predstavlja idealno mesto da se posetilac posveti nauci i učenju.

U toku boravka u Kembridžu imate priliku da posetite razne znamenitosti grada, a samo neke od njih su King’s College Chapel, Anglesey Abbey, Fitzwilliam Museum, svetski poznati univerzitet, botanička bašta i poznate ulice popout Downing i St. Andrew’s Street.

Programi

U svojoj ponudi ima različite programe diploma, osnovnih i master studija koje nudi u saradnji sa već pomenutim obrazovnim institucijama, a programi se klasifikuju u dva odseka: 1) umetnost i dizajn i  2) gluma i muzika. Na raspolaganju su sledeći programi:

PROŠIRENA DIPLOMA (Extended  Diploma) dobra je opcija za polaznike koji svoje obrazovanje žele da nastave u oblasti umetnosti, a nisu završili srednju školu. Ova dvogodišnja kvalifikacija namenjena je polaznicima koji su završili drugi razred srednje škole i oblasti koje su na raspolaganju su: umetnost i dizajn i izvođačke umetnosti (muzika, gluma, ples i pevanje). Program traje dve godine za polaznike koji imaju 16 ili više godina (6 trimestara). Uslov za upis je nivo engleskog jezika IELTS 4.5 i osnovni portfolio ili audicija.

PRIPREMNA GODINA (Foundation Diploma) namenjena je budućim studentima u različitim umetničkim oblastima. Pripremna godina za studije moguća je u sledećim oblastima: umetnost i dizajn, gluma, muzika, modni dizajn, 3D dizajn i grafika i ilustracija. Ova godina školovanja namenjena je polaznicima koji su završili srednju školu, ali nemaju osnovna znanja u oblasti da bi se upisali direktno na BA studije. Pripremna godina predstavlja bazu za buduće studente umetnosti kojima treba pomoć prilikom pravljena portfolia ili dodatnog usavršavanja engleskog jezika. Program traje godinu dana, a uslovi za upis je nivo engleskog jezika IELTS 4.5 i lični portfolio polaznika ili audicija u zavisnosti od odabranog programa.

OSNOVNE STUDIJE dostupne su u sledećim oblastima: BA (Hons) Fashion Design i BA (Hons) Graphics and Illustration. Studije traju tri godine i po završetku programa polaznici dobijaju diplomu Univerziteta Falmouth (Falmouth University). Uslovi sa upis osnovnih studija su IELTS 6.0, završena srednja škola, dobar portfolio koji se procenjuje ili audicija, u zavisnosti od odabranog programa.

PRIPREMA ZA MASTER je jednogodišnji program koji predstavlja bazu za master studije u oblasti umetnosti i dizajna. Namenjen je studentima kojima su potrebna dodatna znanja pred upis master studija ili onima koji su  osnovne studije završili u nekoj drugoj oblasti, te su im potrebna osnovna znanja iz umetnosti. Program je namenjen polaznicima od 20 ili više godina i traje 1 ili 2 semestra. Uslov za upis su završene osnovne studije, IELTS 5.5 i lični portfolio koji se procenjuje ili audicija, u zavisnosti od odabranog programa.

MASTER STUDIJE namenjene su polaznicima koji imaju 20 ili više godina i prethodno su završili osnovne studije u umetnosti ili srodnim oblastima. Program traje 3 semestra (1-2 godine). Studije su dostupne samo u oblasti umetnosti i dizajna – MA Art and Design.  Uslovi za upis su IELTS 6.5 i dobar portfolio i motivaciono pismo. Po završetku programa, polaznici dobijaju diplomu Univerziteta Falmouth.

LETNJI PROGRAMI organizuju se za polaznike tokom letnjeg perioda u trajanju od 2 do 3 nedelje. Na raspolaganju je letnja škola glume, mode, filma, umetnosti i dizajna, kao i priprema portfolia. Programi su uglavnom namenjeni polaznicima od 15 do 18 godina i neophodan jezički nivo je IELTS od 3.0 do 4.5. Priprema za portfolio namenjena je polaznicima od 16 ili više godina koji žele da upišu umetničku školu. Pohađanjem ovog programa polaznicima se garantuje upis dvogodišnje proširene diplome ili jednogodišnje pripremne godine, a oba programa akreditovana su od strane University of the Arts London.

Smeštaj

U ponudi su različite rezidencije u zavisnosti od uzrasta polaznika. Sobe u rezidencijama su jednokrevetne sa sopstvenim kupatilom i većina ih se nalazi na pešačkoj udaljenosti ili kratku autobusku vožnju od škole. U zavisnosti od uzrasta polaznika, smeštaj može biti sa ili bez obroka. Na raspolaganju je i porodični smeštaj u porodici u Kembridžu. Smeštaj podrazumeva jednokrevetnu sobu, dok su ostale prostorije u domaćinstvu zajedničke. Porodice su proverene i imaju iskustvo u ugošćavanju polaznika u svoje domove.

Škola nudi i organizovanje transfera odnosno doček polaznika na aerodromu ili ispraćaj kući.

Cena transfera u zavisnosti od aeodroma je od 110 do 220 £ (Heathrow, Gatwick, Stanstead).

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print