Studije umetnosti, mode i dizajna u Rimu i Firenci

Fakultet

Accademia Italiana

Accademia Italiana je internacionalni fakultet lepih umetnosti osnovan 1984. godine u Firenci, čiji osnivač je arhitekta Vincenzo Giubba koji je i danas predsednik ovog fakulteta. Pored Firence fakultet ima i svoj centar u Rimu, a na obe lokacije nudi različite studijske programe na engleskom i italijanskom jeziku. Svake godine kreativni studenti iz raznih delova sveta dolaze u školu kako bi pohađali programe u više oblasti dizajna, fotografije i novih medija u cilju razvoja karijere u kreativnoj profesiji.

Smatra se jednom od vodećih škola u umetničkoj oblasti i koncept programa je takav da se kreiraju direktno u odnosu na specifične potrebe tržišta rada u sektoru dizajna. Na ovaj način, škola studente edukuje onim znanjima koja će im biti neophodna na nacionalnom i međunarodnom nivou, u cilju profesionalnog razvoja unutar industrije.

U ponudi fakulteta su osnovne i master studije, jednogodišnji i letnji kursevi u sledećim oblastima: Fashion Design, Interior and Product Design, Photography and New Media, Graphic Design i Jewelry Design. Studijski programi akreditovani su od strane Ministarstva obrazovanja Italije i ovo je jedina privatna modna i dizajnerska škola u Toskani koja poseduje ovu akreditaciju. Pored toga programi osnovnih studija akreditovani su i od strane Evropskog odbora za akreditaciju škola visokog obrazovanja, tako da studenti imaju mogućnost da dobiju i dve diplome nakon trogodišnjeg školovanja.

Predavanja vode iskusni predavači i profesionalci u svojim oblastima nastave, koji studente pripremaju sa najvišim nivoom tehničkih veština potrebnih za uspeh u oblastima dizajna. Nastavom su obuhvaćeni svi aspekti i primene dizajna, a na ovaj način studenti se pripremaju za najrazličitije poslovne pozicije na globalnom tržištu rada. Nastava se odvija u malim grupama od 20 do maksimalno 25 studenata, tako da profesori mogu pratiti napredak svakog pojedinca. 

Tokom akademske godine studenti učestvuju u različitim takmičenjima u svojoj oblasti koje lansiraju italijanske i međunarodne institucije i kompanije. Ovo je odlična prilika da testiraju svoje talente, steknu pratkične veštine, ostvare kontakte i ostvare priznanje za kreativnost i doprinos.

Destinacija

Rim, glavni grad Italije, poznat još kao „Prestonica sveta“ i „Večni grad“, jedna je od najpoznatijih i najmodernijih metropola u svetu. Zbog svog istorijskog, kulturnog i duhovnog značaja, kao i mnoštva turističkih atrakcija koje predstavljaju spoj tradicionalnog i savremenog, Rim predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija sveta.  Elegantna aristokratska zgrada školskog centra je smeštena u pešačkoj zoni centra grada, u neposrednoj blizini najpopularnijih restorana, kafića, butika, biblioteka kao i najvećih atrakcija poput Piazza Navona, Castel S. Angelo, San Pietro bazilike i dr.

Kao glavni grad pokrajine Toskana, za Italijane, ali i za čitav zapadni svet, Firenca ima ogroman istorijski, kulturni, obrazovni i umetnički značaj, zbog čega je i poznata kao „italijanska Atina“. Brojni su muzeji, crkve i ulične građevine na kojima se mogu videti dela velikana poput Leonarda da Vinčija, Mikelanđela i Botičelija. Firenca danas privlači veliki broj posetilaca iz celog sveta koji pored umetnosti i istorije uživaju i u toskanskoj hrani, vinima, diskotekama, šetalištima…

Osnovne studije

OSNOVNE STUDIJE (Bachelor of Arts)

Accademia Italiana nudi dva tipa programa osnovnih studija u kampusima u Rimu i Firenci: MIUR program (akreditovan od Ministarstva obrazovanja Italije) i International program (akreditovan od strane Evropskog odbora za akreditaciju škola visokog obrazovanja). Osnovne studije traju tri godine i po završetku studija stiče se ukupno 180 ESPB bodova. Dostupni su sledeći smerovi osnovnih studija: BA in Fashion Design, BA in Interior and Product Design, BA in Photography and New Media, BA in Graphic Design (samo u Firenci), BA in Jewelry Design (samo u Rimu). Programi osnovnih studija počinju u septembru u Firenci i u oktobru u Rimu, a rok za apliciranje je kraj jula.  

Master studije

MASTER STUDIJE (Master of Arts)

Accademia Italiana nudi jednogodišnje master studije u kampsu u Firenci na engleskom ili italijanskom jeziku. Studenti koji su i osnovne studije završili na ovom fakultetu imaju mogućnost direktnog upisa na master studije, dok studenti sa diplomama drugih umetničkih fakulteta apliciraju na fakultet prema u uslovima koji su propisani. Dostupni su sledeći smerovi master studija: Master in Interior and Product Design, Master in Luxury Marketing & Brand Management, Master in Fashion as Art. Program studija počinje u oktobru, a rok za apliciranje je avgust. Po završetku studija dobija se diploma Accademia Italiana.

Profesionalni kursevi

PROFESIONALNI KURSEVI (One-year professional courses)

Accademia Italiana u ponudi ima jednogodišnje profesionalne kurseve u svojim kampusima u Firenci i Rimu. Ovi programi namenjeni s polaznicima koji žele da usvoje znanja potrebna za svoju kreativnu profesiju za kraći vremenski period. Nastava se odvija na engleskom ili italijanskom jeziku, a programi počinju dva puta godišnje: septembar i januar (Firenca) ili oktobar i novembar (Rim).

U Firenci su dostupni sledeći smerovi: Fashion Merchandising, Design of Retail Spaces Course, Window Displays Design, Drawing and Painting, dok su u kampusu u Rimu dostupni sledeći smerovi: Fashion Design, Interior Design, Fashion Photography, Styling Course, Contemporary Jewelry Design, Graphic Design, Video & Sound Production. Po završetku programa polaznici dobijaju profesionalni sertifikat Accademia Italiana.

Letnji kursevi

U kampusima u Rimu i Firenci u ponudi su i kratki letnji programi koji traju 4-6 nedelja, a odvijaju se na engleskom ili italijanskom jeziku. Dostupni su letnji programi u sledećim oblastima: Fashion Design, Fashion Illustration, Interior Design, Drawing and Painting, Italian Language, Italian Product Design (samo Firenca), Photography (samo Firenca), Photographing Florence (samo Firenca). Letnji kurs italijanskog jezika može se ukombinovati sa nekim drugim letnjim kursem koji je u ponudi. Po završetku programa dobija se sertifikat o pohađanju Accademia Italiana.

Uslovi upisa

USLOVI ZA UPIS

Osnovne studije: italijanski/engleski jezik nivoa B2, diploma srednje škole i portfolio. Za MIUR postoji i prijemni ispit.

Master studije: italijanski/engleski jezik nivoa B2, diploma osnovnih studija i portfolio.

Cene za akademsku 2019/20. godinu:

Osnovne studije: 7.300 € po godini + prijava na studije 1.300 €

Master studije: 9.900 € + prijava na studije 2.100 €

Dodatni troškovi: 150 € prijemni ispit (za MIUR program, osnovne studije), 850 € godišnja registracija, 550 € dvojna diploma (samo za osnovne studije), depozit za smeštaj, viziranje pasoša i boravišna dozvola, knjige i nastavni materijal, zdravstveno osiguranje, avio karte, transferi, troškovi života, lični troškovi studenta i ostali nepomenuti troškovi. 

STIPENDIJE

Accademia Italiana nudi i različite stipendije i popuste za oba kampusa. Iznos stipendije pretežno je do 3.000 €.

 

Smeštaj

Accademia Italiana nema svoj smeštaj u ponudi, ali pomaže studentima da pronađu najbolju opciju tako što ih upućuje na stanodavce. Smeštaj se plaća direktno stanodavcu, ali osoblje škole lično obilazi stanove pre nego što ih preporuči svojim studentima. Stanovi se sastoje od više jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, a moguće je bukirati jednokrevetni ili dvokrevetni studio za polaznike koji žele više privatnosti. Cene zavise od odabranog tipa smeštaja, a okvirno mogu biti oko 500-600 € mesečno (za jednokrevetnu sobu, plus troškovi) i oko 400-450 € mesečno (za dvokrevetnu sobu, plus troškovi), dok se cena u jednokrevetnom ili dvokrevetnom studiju kreće 750-900 € mesečno, plus troškovi.

Smeštaj: od 3.600 do 8.100 € po godini (9 meseci), plus mesečni računi.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju