Studiranje hotelskog menadžmenta u Švajcarskoj

Škola

SHMS

Swiss Hotel Management School

SHMS nudi širok izbor programa baziranih na švajcarskoj tradiciji, sa fokusom na globalne trendove, poslovne strategije i praktično vođenje posla. Studenti mogu da biraju između smerova:

  • Hotel Operations Management
  • Events Management
  • Resort and Spa Management
  • Food & Beverage and Restaurant Management.

Godišnje fakultet pohađa 1.600 studenata iz preko 80 zemalja, koji studiraju na dve izuzetne lokacije u jedinstvenom okruženju – istorijskom kampusu Caux Palace u blizni Montrea, sa pogledom na švajcarsku rivijeru i kampus Leysin, smeštenom u dva bivša hotela u očaravajućim švajcarskim Alpima.

Tokom studija studenti su smešteni u kampusima i to tokom prve dve godine osnovnih studija u Kou, a poslednju godinu u Lezenu, dok su studenti master programa smešteni u jednom od ova dva kampusa, u zavisnosti od programa studija. Učionice su opremljene najsavremenijom tehnologijom, a studentima su dostupne biblioteke, internet, sobe za odmor i učenje. U sklopu kampusa su i restorani, spa (Lezen), klubovi.

Znanje stranih jezika je veoma važno u industriji ugostiteljstva. Nastava se održava na engleskom jeziku, a studentima se pruža mogućnost da tokom studija uče i francuski, nemački, španski ili mandarinski jezik, a usavršavanje jezika će se odvijati tokom obavezne radne prakse koja može biti u nekom od kantona Švajcarske ili bilo gde u svetu. Studenti dobijaju pomoć u svim aspektima intervjua vezanog za pronalaženje radne prakse – od pisanja CV-a i motivacionog pisma do vežbanja veština potrebnih prilikom intervjua. Internship službe u oba kampusa marljivo rade da svim studentima pronađu radnu praksu na različitim mestima – od vrhunskih hotela sa pet zvezdica do porodičnih boutique hotela.

Destinacija

Švajcarska je poznata kao “rodno mesto ugostiteljstva”, jer je pre više od stotinu godina izgrađen prvi veliki hotel upravo u ovoj zemlji, a zahvaljujući velikom broju luksuznih i komfornih hotela danas se smatra jednom od najpoželjnijih destinacija za odmor. Tokom godina, veliki broj hotela ugošćavao je ekskluzivnu klijentelu – kraljevske porodice, aristokratiju i bogate građane koje je privlačio boravak na Alpima. Ovakva klijentela zahtevala je najviši nivo usluga, što je uticalo na švajcarske hotelijere da uvedu ozbiljnu sistematizaciju vođenja hotela. Ova sistematizacija postavila je temelje zavidne reputacije koju danas uživa Švajcarska u oblasti menadžmenta ugostiteljstva.

Programi

Bachelor of Arts in International Hospitality and/or Events Management

Osnovne studije traju 3 godine. Prva i druga školska godina sastoje se od 5 meseci nastave, nakon čega sledi plaćena radna praksa u hotelskoj i ugostiteljskoj industriji, u trajanju od 4 do 6 meseci. Tokom prve godine studenti uče Food and Beverage Management, a tokom druge Rooms Division Management. Nakon završetka ove dve godine, studenti dobijaju Swiss Diploma in Hotel Operations Management. Oni koji se odluče da nastave studije, na trećoj godini se opredeljuju za specijalizaciju iz International Hospitality Management ili International Hospitality and Events Management. Nakon prvog semestra treće godine, studenti dobijaju Swiss Higher Diploma iz odabrane specijalizacije, a nakon završetka drugog semestra treće godine dobijaju Bachelor of Arts diplomu akreditovanu od strane University of Derby iz Velike Britanije. Ovo praktično znači da studenti nakon završetka treće godine osnovnih studija dobijaju i švajcarsku i britansku kvalifikaciju. Nakon završetka disertacije na završnoj godini studenti dobijaju Honours Bachelor diplomu.

USLOVI UPISA: diploma srednje škole i minimalan uzrast 18 godina, nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 5,0 ili ekvivalent.

CENA PROGRAMA: 1. godina – 34.850 CHF; 2. godina – 32.650 CHF; 3. godina – 66.500 CHF (nastava, smeštaj i 3 obroka dnevno)

Postgraduate Diploma in Hotel Management

Ovaj jednogodišnji program namenjen je diplomiranim studentima koji žele promenu u karijeri ili profesionalcima koji trenutno rade u hotelijerstvu, a treba im dodatno obrazovanje da bi mogli da napreduju u karijeri. Nakon 5 meseci nastave, studenti imaju radnu praksu u trajanju od 4 do 6 meseci. Studenti mogu da se opredele za sledeće smerove: Hotel Management, Hotel Operations Management, Events Management i Food & Baverage and Restaurant Management. Nakon završetka programa Postgraduate Diploma, studenti imaju mogućnost da nastave sa programom Master of International Business.

USLOVI UPISA: minimum 21 godina, diploma osnovnih studija ili minimum 3 godine rada na rukovodećoj poziciji u bilo kojoj industriji, nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 5,0 ili ekvivalent.

CENA PROGRAMA: 35.050 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

Master of International Business

Master program traje godinu dana, a sastoji se od 5 meseci nastave i opcionih 4-6 meseci radne prakse.

  • Hotel, Resort and Spa Management

Program je razvijen u saradnji sa nekoliko ugostiteljskih kompanija, koje svojom ekspertizom doprinose programu: Corinthia Hotels, InterContinental Hotels Group, Old Edwards Inn and Spa, Six Senses Resort & Spas. Program je mešavina praktičnog učenja, teorije menadžmenta i strategije poslovanja.

  • Food & Beverage and Restaurant Management

Dinamičan i ubrzan razvoj ove industrije nameće potrebu za vođama koje imaju jako znanje kako iz teorije, tako i iz prakse u ovoj oblasti. Nastava je praktična, studenti pohađaju module u kojima su odgovorni kao menadžeri u industriji pravih kompanija i restorana, a praktična nastava se nadopunjuje teorijom kroz predavanja i interaktivne radionice. Program je razvijen u saradnji sa nekoliko ugostiteljskih kompanija, koje svoju ekspertizu unose u kurs: Corinthia Hotels, InterContinental Hotels Group, Old Edwards Inn and Spa, Six Senses Resort & Spas. Program je mešavina praktičnog učenja, teorije menadžmenta i strategije poslovanja.

USLOVI UPISA: uspešan završetak Postgraduate Diploma programa u bilo kojoj školi iz grupacije Swiss Education Group ili diploma osnovnih studija iz Hotel Management-a ili sličnog programa, uz minimum 6 meseci radne prakse, nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 5,5 ili ekvivalent; minimum 21 godina.

CENA PROGRAMA: 36.450 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

Master of Science in International Hospitality Management

Program je akreditovan od strane University of Derby (UK). Predstavlja intenzivan akademski program kroz koji se usavršavaju veštine identifikacije i rešavanja problema, razvoja strategije i operacionih planova u oblasti međunarodnog ugostiteljstva i srodnih organizacija. Studije traju godinu dana, od čega se tokom prvih 5 meseci pohađa nastava, a narednih 6 meseci piše poslovni projekat ili završni rad.

USLOVI UPISA: diploma osnovnih studija u oblasti Hospitality/Events i minimum 8 meseci radne prakse u odgovarajućoj oblasti, nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 6,0 ili ekvivalent. Kandidati bez višeg obrazovanja, sa preko 5 godina radne prakse na menadžerskoj poziciji mogu biti uzeti u razmatranje.

CENA PROGRAMA: 39.300 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

NAPOMENE:

  • Troškovi prijave iznose 8.400 rsd.

Zdravstveno osiguranje je obavezno u većini evropskih zemalja.

Smeštaj

Tokom studija studenti su smešteni u kampusima i to tokom prve dve godine osnovnih studija u Kou, a poslednju godinu u Lezenu, dok su studenti master programa smešteni u jednom od ova dva kampusa, u zavisnosti od programa studija. Učionice su opremljene najsavremenijom tehnologijom, a studentima su dostupne biblioteke, internet, sobe za odmor i učenje. U sklopu kampusa su i restorani, spa (Lezen), klubovi.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print