Studiranje hotelskog menadžmenta u Švajcarskoj

Škola

SHMS

Swiss Hotel Management School

SHMS nudi širok izbor programa baziranih na švajcarskoj tradiciji, sa fokusom na globalne trendove, poslovne strategije i praktično vođenje posla. Studenti mogu da biraju između smerova:

  • Bachelor of Arts in International Hospitality Management and/or Events Management
  • Postgraduate Diploma in International Hotel Operations Management / Hotel and International Events Managemant (MIB 1)
  • MIB in Hotel Management
  • MIB in Hotel, Resort and Wellness Management
  • MSc in International Hospitality Management

Godišnje fakultet pohađa 1.600 studenata iz preko 80 zemalja, koji studiraju na dve izuzetne lokacije u jedinstvenom okruženju – istorijskom kampusu Caux Palace u blizni Montrea, sa pogledom na švajcarsku rivijeru i kampus Leysin, smeštenom u dva bivša hotela u očaravajućim švajcarskim Alpima.

Nastava se održava na engleskom jeziku, a najčešće se godina sastoji iz teorijskog dela koji traje 5 meseci, nakon koga sledi obavezna radna praksa koja može biti u nekom od kantona Švajcarske ili bilo gde u svetu. Studenti dobijaju pomoć u svim aspektima intervjua vezanog za pronalaženje radne prakse – od pisanja CV-a i motivacionog pisma do vežbanja veština potrebnih prilikom intervjua. Internship službe u oba kampusa marljivo rade da svim studentima pronađu radnu praksu na različitim mestima – od vrhunskih hotela sa pet zvezdica do porodičnih boutique hotela.

Destinacija

Švajcarska je poznata kao “rodno mesto ugostiteljstva”, jer je pre više od stotinu godina izgrađen prvi veliki hotel upravo u ovoj zemlji, a zahvaljujući velikom broju luksuznih i komfornih hotela danas se smatra jednom od najpoželjnijih destinacija za odmor. Tokom godina, veliki broj hotela ugošćavao je ekskluzivnu klijentelu – kraljevske porodice, aristokratiju i bogate građane koje je privlačio boravak na Alpima. Ovakva klijentela zahtevala je najviši nivo usluga, što je uticalo na švajcarske hotelijere da uvedu ozbiljnu sistematizaciju vođenja hotela. Ova sistematizacija postavila je temelje zavidne reputacije koju danas uživa Švajcarska u oblasti menadžmenta ugostiteljstva.

Programi

Bachelor of Arts in International Hospitality and/or Events Management

Osnovne studije traju 3 godine. Prva i druga školska godina sastoje se od 5 meseci nastave, nakon čega sledi plaćena radna praksa u hotelskoj i ugostiteljskoj industriji, u trajanju od 4 do 6 meseci. Tokom prve godine studenti uče Food and Beverage Management, a tokom druge Rooms Division Management. Nakon završetka ove dve godine, studenti dobijaju Swiss Diploma in Hotel Operations Management. Oni koji se odluče da nastave studije, na trećoj godini se opredeljuju za specijalizaciju iz International Hospitality Management ili International Hospitality and Events Management. Nakon prvog semestra treće godine, studenti dobijaju Swiss Higher Diploma iz odabrane specijalizacije, a nakon završetka drugog semestra treće godine dobijaju Bachelor of Arts diplomu akreditovanu od strane University of Derby iz Velike Britanije. Ovo praktično znači da studenti nakon završetka treće godine osnovnih studija dobijaju i švajcarsku i britansku kvalifikaciju. Nakon završetka disertacije na završnoj godini studenti dobijaju Honours Bachelor diplomu.

USLOVI UPISA: diploma srednje škole i minimalan uzrast 18 godina, nivo poznavanja engleskog jezika IELTS 5,5 ili ekvivalent.

CENA PROGRAMA za akademsku 2019/20. godinu: 1. godina – 35.500 CHF; 2. godina – 33.300 CHF; 3. godina – 67.800 CHF (nastava, smeštaj i 3 obroka dnevno)

Postgraduate Diploma in Hotel Management (MIB 1)

Ovaj jednogodišnji program namenjen je diplomiranim studentima koji žele promenu u karijeri ili profesionalcima koji trenutno rade u hotelijerstvu, a treba im dodatno obrazovanje da bi mogli da napreduju u karijeri. Nakon 5 meseci nastave, studenti imaju radnu praksu u trajanju od 4 do 6 meseci. Studenti mogu da se opredele za sledeće smerove: International Hotel Operations Management i International Hotel & Events Management. Nakon završetka programa studenti dobijaju Postgraduate Diploma i imaju mogućnost da nastave sa programom Master of International Business.

USLOVI UPISA: minimum 21 godina, diploma osnovnih studija ili minimum 3 godine rada na rukovodećoj poziciji u bilo kojoj industriji, nivo poznavanja engleskog jezika TOEFL iBT 55 ili IELTS 5.5 ili ekvivalent.

CENA PROGRAMA za akademsku 2019/20. godinu: 35.700 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

Master of International Business in Hotel Management

Kroz učenje teorije i praktičnu primenu znanja, studenti će steći znanja iz svih neophodnih oblasti u sferi upravljanja hotelima (Food & Beverage, Front Office and Rooms Division to Events & Banqueting). U zavisnosti od prethodnih kvalifikacija i uspešnosti validiranja diplome studenti mogu da dobiju i Master of Arts in International Hotel Business Management koji dodeljuje University of Derby U.K. Program traje godinu dana (5 meseci nastave i 4-6 meseci radne prakse).

USLOVI UPISA: minimum 21 godina, diploma osnovnih studija, nivo engleskog jezika TOEFL iBT 80 ili IELTS 6.0 ili ekvivalent.

CENA PROGRAMA za akademsku 2019/20. godinu: 38.950 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

Master of International Business in Hotel, Resort & Wellness Management

Nakon završene prve godine ovog programa (MIB 1) dobija se Postrgaduate Diploma in Hotel Management, a zatim studenti nastavljaju da razvijaju svoje znanje i veštine kroz intenzivan semestar gde će praktikovati menadžerske veštine. Teorijski moduli uvode u dublje razumevanje biznisa i razvijaju kritičko mišljenje neophodno za buduće lidere. Studenti analiziraju mogućnosti i razvijaju strategije u vezi sa radnom snagom, ponašanjem potrošača, donošenjem finansijskih odluka i marketingom.

USLOVI UPISA: uspešan završetak Postgraduate Diploma programa u bilo kojoj školi iz grupacije Swiss Education Group ili diploma osnovnih studija iz Hotel Management-a, uz minimum 4 meseca radne prakse ili diploma osnovnih studija iz bilo koje oblasti i minimum 3 godine rada na rukovodećoj poziciji u ugostiteljstvu/turizmu; nivo poznavanja engleskog jezika TOEFL iBT 55, IELTS 5.5 ili ekvivalent; minimum 21 godina.

CENA PROGRAMA za akademsku 2019/20. godinu: prva godina (MIB 1) – 35.700 CHF; druga godina – 38.950 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

Master of Science in International Hospitality Management

Program je akreditovan od strane University of Derby (UK). Predstavlja intenzivan akademski program kroz koji se usavršavaju veštine identifikacije i rešavanja problema, razvoja strategije i operacionih planova u oblasti međunarodnog ugostiteljstva i srodnih organizacija. Studije traju godinu dana, od čega se tokom prvih 5 meseci pohađa nastava, a narednih 6 meseci piše poslovni projekat ili završni rad.

USLOVI UPISA: diploma osnovnih studija u oblasti Hospitality/Events i minimum 8 meseci radne prakse u odgovarajućoj oblasti, nivo poznavanja engleskog jezika TOEFL IBT 80, IELTS 6.0 ili ekvivalent. Kandidati bez višeg obrazovanja, sa preko 5 godina radne prakse na menadžerskoj poziciji mogu biti uzeti u razmatranje.

CENA PROGRAMA za akademsku 2019/20. godinu: 40.200 CHF (nastava, smeštaj, 3 obroka dnevno)

NAPOMENA: Zdravstveno osiguranje je obavezno u većini evropskih zemalja

Smeštaj

Tokom studija studenti su smešteni u kampusima i to tokom prve dve godine osnovnih studija u Kou, a poslednju godinu u Lezenu, dok su studenti master programa smešteni u jednom od ova dva kampusa, u zavisnosti od programa studija. Učionice su opremljene najsavremenijom tehnologijom, a studentima su dostupne biblioteke, internet, sobe za odmor i učenje. U sklopu kampusa su i restorani, spa (Lezen), klubovi.

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju