THOMPSON RIVER UNIVERSITY

Studije u Kanadi

Škola

Thompson River University

Kamloops BC, Canada

Thompson River University (TRU) je jedan od prestižnijih kanadskih univerziteta koji nudi osnovne i master studije, profesionalne i interdisciplinarne programe u više od 100 oblasti. Osnovan 1970. godine, ovaj državni univerzitet je akreditovan od strane kanadske asocijacije univerziteta i koledža (Associtation of Universities and Colleges of Canada), Education Quality Assurance (EQA) i vlade Britsh Colombia. TRU je takođe orijentisan ka stranim studentima nudeći pripremu iz engleskog jezika za upis na studije. Oko 1500 međunarodnih studenata iz više od 80 zemalja se odlučuje da studira na ovom fakultetu u Kanadi. TRU univerzitet godišnje finansira i aktivno učestvuje u preko  45 naučnih projekata širom sveta. Pored toga, sarađuje sa velikim brojem međunarodnih visokoobrazovnih institucija što omogućava konstantno poboljšavanje nastavnih programa. TRU je član međunarodne organizacije razmene studenata – International Student Exchange Program (ICEP), te su na raspolaganju 40 programa razmene sa drugim univerzitetima širom sveta. TRU je vodeći kanadski univerzitet po brojnosti i uspehu udruženih akreditovanih akademskih programa koji su nastali u saradnji sa partnerskim univerzitetima iz Evrope, Kine, Indije, Malezije, Singapura, Tajlanda a od sledeće godine Dubaija i Vijetnama.

Nastava na univerzitetu je koncipirana po principu semestara. Studije počinju svakog semestra na većini programa: jesenji (septembar – decembar), zimski (januar – april) i letnji (maj – august). Školska godina je podeljena u 2 semestra. Rok za upis je najkasnije 2 i po meseca pre početka svakog semestra, ali je moguća i tzv. kasna aplikacija ukoliko ima mesta na određenom studijskom programu.

Prednosti studiranja na ovom kanadskom univerzitetu:

* mogućnost plaćenog intenršipa / ili zaposlenja tokom studija širom Kanade i asistencija pri odabiru posla

* širok izbor akademskih programa, serifikata, diploma i odlična prohodnost ka daljim studijama

* potvrđen kvalitet nastave

* posebna podrška stranim studentima

* akademski programi u saradnji sa međunarodnim univerzitetima

* male grupe, direktan kontakt sa profesorima, individualni pristup svakom studentu

* plaćanje na rate, tj. po semestru

* mogućnost boravka i zaposlenja u Kanadi i do 3 godine nakon završenih studija

* programi razmene studenata i mogućnost transfera na druge akreditovane univerzitete širom Evrope, Amerike i Azije

 

Destinacija

Thompson River Univerzitet (TRU) se nalazi u gradu Kamloops, nedaleko od Vankuvera, u pokrajni British Columbia (BC). Kamloops broji 85.000 stanovnika od kojih 12.000 su studenti. Sa najviše sunčanih dana godišnje, ovo je turistički centar okružen sa 200 jezera koji nudi mnogo toga: parkove, šoping centre, bioskope, pozorišta, restorane i sl. U blizini su zaštićene šume sa izuzetnom vegetacijom. Postoje organizovani obilasci okoline grada,  udruženja planinara, planinskih bicklista, posmatrača ptica i ostalih ljubitelja prirode. Klima je blaga što omogućava bavljenje sportovima na vodi. U neposrednoj blizini se nalazi ski centar Sun Peaks. Bezbedan i okružen prirodnim lepotama, ovo je idealno mesto za studiranje između ostalog i zbog niskih troškova života.

Programi

Za studente koji nemaju dovoljno visok nivo engleskog jezika za direktan upis na studije, TRU nudi ESL (English Second Language Preparation). Program pripreme ESL se može početi svakog semestra, 3 puta godišnje. Podeljen je u 3 nivoa u zavisnosti od nivoa engleskog jezika:

 • ESL osnovni kurs – bazira se na poboljšanju osnovnih jezičkih aspekata engleskog jezika kao što su čitanje, pisanje, razumevanje, izgovor, gramatika, vokabular (za sve nivoe niže od 5,5 IELTS)
 • ESL sa izbornim predmetima – pored vežbi osnovnih jezičkih aspekata student bira specifične teme ili jezičke veštine koje bi da usavrši (za sve nivoe iznad 5,5 IELTS)
 • ESL sa akademskim predmetima – kursevi preuzeti sa akademske nastave prilagođeni da konkretno pripreme za odgovarajući akademski program koji će student upisati po uspešnom završetku pripreme (za nivoe iznad 6,0 IELTS)

OSNOVNE STUDIJE

Osnovne studije traju četiri godine. Postoji više od 100 programa iz sledećih oblasti:

 • Bachelor of Business Administration (BBA) – majors and minors in: Accounting, Economics, Finance, General, Human Resources, Information Technology, International Business, Marketing, Public Relations
 • Dvostruka diploma: Bachelor of Computing Science and Bachelor of Buisness Administation
 • Bachelor of Tourism Management (BTM)
 • Bachelor of Education – Elementary Education
 • Bachelor of Journalism Degree
 • Bachelor of Computing Science
 • Bachelor of Science – majors and minors in: Animal Biology, Biology, Chemical Biology, Ecology and Environmental Biology, Chemistry, Environmental Chemistry, Computing Science, Mathematics, Mathematical Sciences, Physics, Cellular, Molecular & Microbial Biology Major, Geoarchaeology minor.
 • Bachelor of Social Work
 • Bachelor of Arts Degree – major in: Economics, English, Gegraphy, History, Mathematics, Psychology, Socioligy
 • Bachelor of Fine Arts (Visual Arts), Bachelor of Design
 • Bachelor of Interdisciplinary Studies
 • Bachelor of Natural Resource Science (BSN)
 • Bachelor of Science in Nursing (Bsc)

POST BACHELOR PROGRAMI

 • Master of Business Administration
 • Master of Science (MSc) (2 godine)
 • Master of Education (MEd) (1 god.)

Trajanje je u zavisnosti od programa.

SERTIFIKATI I DIPLOME

Prve dve godine osnovnih studija studenti stiču osnovna znanja iz odabrane oblasti.  U zavisnosti od studijskog programa, nakon završene druge godine studenti dobijaju sertifikat ili diplomu (osim Computing Sciences i BSc in Nursing), potom se usmeravaju tako što biraju predmete koji će ih usko specijalizovati (majors, minors). Po uspešnom završetku osnovnih studija, dobija se bachelor zvanje. Plaćeni internšip širom Kanade omogućen je studentima biznis programa i programa Bachelor of Natural Resource Science (BSN) pod određenim uslovima.

Direktan upis na osnovne studije podrazumeva: dovoljan nivo engleskog (6,5 IELTS ili ekvivalentan nivo, TOEFL 88 iBT ili C1-C2 nivo; CAE ili CPE), završena četvorogodišnja srednja škola i uzrast ne mlađi od 17 godina.

 • Cena nastave 2015/16 za osnovne studije po semestru:  7900 CAD + registracija studenta: 100 CAD + agencijska usluga: 8400 RSD
 • Cena nastave 2015/16 za master studije po semestru: od 5840 CAD  + registracija studenta: 100 CAD + agencijska usluga: 8400 RSD
 • Dodatni osnovni troškovi studiranja (biblioteka, aktivnosti, studentska kartica, itd): oko 487 CAD po semestru

 

Posao

Međunarodni studenti koji su upisali program u trajanju od minimum godinu dana, imaju pravo da, ukoliko su uspešni studenti, rade legalno u Kanadi za vreme studija najranije 6 meseci od početka nastave. Dozvoljeno radno vreme je maksimum 20 sati za vreme školske godine a 40 sati nedeljno tokom raspusta. Na ovaj način, stranim studentima je omogućeno da stiču radno iskustvo, a samim tim poboljšaju svoj CV, upoznaju se sa kanadskom radnom etikom i naravno zarade (npr. za co-op zaposlenja plata je oko 3000 CAD mesečno). Na TRU-u postoji posebna služba gde strani studenti mogu da saznaju sve o jednostavnoj proceduri za sticanje prava na rad tokom studija. Pored toga, skoro svi studijski programi na ovom univerzitetu nude takozvane co-op plaćene internšip programe koji pružaju studentima da steknu radno iskustvo u oblasti koju studiraju i da kombinuju rad sa studijama na taj način što će npr. učiti dva semestra a potom raditi jedan. Konkretno, stranim studentima na TRU-u na raspolaganju je 6 opcija zaposlenja u toku studija kao i nakon završenih studija: pri kampusu, izvan kampusa, co-op internšip, post-grad program zaposlenja (za diplomce), BC Provincial Program i Canadian Experience Class po završetku studija. Poslednje dve opcije omogućavaju dobijanje radne dozvole u Kanadi u  trajanju do 3 godine.

Nakon uspešno završenih studija, student ima pravo da aplicira za radnu dozvolu koja može da važi i do 3 godine.

Smeštaj

Opcije smeštaja:

1) Porodični

Ovo je odličan izbor ukoliko želite da poboljšate nivo engleskog jezika i da upoznate kanadski način života. Ovo je ujedno i najpovoljnija opcija jer cena uključuje pun pansion. Sve porodice su proverene, a odabir se vrši na osnovu upitnika koji student popunjava. Porodični smeštaj podrazumeva: privatnu nameštenu sobu, 3 obroka dnevno i užinu. U cenu nisu uključeni: međunarodni pozivi, internet, zdravstveno osiguranje. Cena po semestru: 2880 CAD, Registracija smeštaja: 150 CAD, Povratni depozit 360 CAD

2) Rezidencijani

Rezidencije u kampusu univerziteta udomljuju oko 600 studenata u 271 potpuno opremljenih apartmana. Sve rezidencije imaju bežični internet, kablovsku televiziju, velike radne stolove, 24h recepciju, laundž, teretane, vešernice, terene za sportove i sl. Sve rezidencije imaju čuvara. Studenti samostalno pripremaju hranu, mada neke od rezidencija nude mogućnost obroka.

Rezidencije u TRU kampusu: Mc Gill
U pitanju su jednokrevetni apartmani  različitih standarda. Kupatilo i kuhinja su zajednički za 3 studenta.

Cena po semestru: 2.290-2.255 CAD, Registracija 150 CAD, Povratni depozit 360 CAD
TRU Rezidencija  je jedna od rezidencija na kampusu. Privatne sobe sa zajedničkim kupatilom iznose 3179 CAD po semestru (+ povratni depozit 500 CAD). Svaka soba poseduje osnovni nameštaj, TV, klima uređaj, dok je kompletna rezidencija pokrivena bežičnim internetom i telefonskim linijama.
Rezidencije van kampusa: Upper College Hights
Nalaze se na 5 minuta hoda od TRU kampusa.
Ove rezidencije se četvorosobni stanovi sa dnevnim boravkom. Svako ima svoju sobu dok se kupatilo i kuhinja se dele.
Cena po semestru dostupna na upit.

Galerija

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju