Upoznajte Maltu!

Malta je zemlja koju odlikuje veliki broj istorijskih znamenitosti. Krase je jedinstveni praistorijski hramovi, neke od najstarijih kamenih zgrada na svetu, rimske katakombe, srednjovekovni gradovi, kao i izuzetno arhitektonsko i umetničko nasleđe malteških vitezova.

St Julians Bay in Malta

Kao britansko nasleđe, na Malti su ostali crveni sandučići i telefonske govornice, kao i jezik. Malta je nezavisna od 1964. godine, a službeni jezici su malteški i engleski. Malteški jezik je semitski jezik, koji je nastao od sicilijanskog arapskog, a ima veliki broj posuđenica iz sicilijanskog, italijanskog, nešto francuskog, te u novije vreme i engleskog. Malta je takođe dom  odličnih restorana specijalizovanih za mediteransku ishranu.

Malta-monuments

Kada je posetiti?

U bilo koje doba godine. Leto na Malti je divno, sa gotovo zagarantovanim svetlo plavim nebom i savršenim Sredozemnim morem. Ovo je idealno vreme za sunčanje, plivanje, ronjenje i izlete brodom, kao i za lokalne festivale. S druge strane, proleće i jesen su idealni za razgledanje i istraživanje, jer je vreme uglavnom lepo, a temperatura prijatna.

malta-atrakcije

Zima donosi veći rizik od lošeg vremena, iako ni u januaru prosečna dnevna temperature iznosi oko 15 stepeni, ali su zato letovi do Malte i smeštaj dosta jeftiniji.

Malta-grad

Malta je katolička zemlja na južnom Mediteranu. Malteška kultura je spoj mnogih raznih kultura koje su tokom vekova bile u dodiru s Malteškim ostrvima. To su većinom okolne mediteranske kulture, te kulture zemalja koje su Maltom vladale pre sticanja nezavisnosti. Na Malti se vozi levom stranom,  kao u Velikoj Britaniji – u teoriji. U praksi, Maltežani uglavnom voze gde je put najglatkiji, tako da se treba pripaziti u svim pravcima. Lokalno stanovništvo često krši vozačke zakone, ali ograničenja brzine kontroliše policija.

Svoj boravak na Malti možete iskoristiti da upišete kurs engleskog jezika u školi jezika. Više informacija o školama jezika možete saznati klikom na: kursevi jezika na Malti.

 

Share

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *