Dve nezaboravne godine u srednjoj školi u Francuskoj

Odluku da svoje školovanje nastavim u inostransvu sam donijela da bih kasnije u životu imala više mogućnosti i prilika da radim ono što volim i postignem neki cilj, što je u zemlji iz koje dolazim skoro nemoguće.

Odluku sam donijela sama, a roditelji su me podržali i učestvovali u izboru škole i zemlje u koju bih otišla.

Francusku sam izabrala jer se u tom trenutku činila najzanimljivija od svih drugih opcija, a i najpovoljnija.

Prije odlaska u Francusku nisu postojali nikakvi strahovi, vjerovatno zato što sam to dugo čekala i željela i nisam razmišljala kako će to sve da izgleda u početku. Jednostavno sam otišla sa mišljenjem da će sve i uvijek biti  kako treba.

Moje vrijeme provedeno u školi Notre Dame International High school je jedno od mojih najljepših iskustava u životu. Od ljudi koje sam upoznala, profesora, nastave, do Francuske kao države .

Za dvije godine provedene u Francuskoj, stekla sam dosta prijatelja sa kojima se i danas čujem i koje i dalje posjećujem. I dalje se čujem i sa nekim od profesora, koji su prije svega bili naši prijatelji i uz razgovor nas podučavali svoje predmete i prenosili nam svoja životna iskustva – što je najveća razlika između Notre Dame škole i bilo koje škole u CG. Ostale razlike su u broju učenika (u Notre Dame je broj učenika manji – oko deset), u pristupu učenika određenom predmetu (svaki učenik ozbiljno shvata sve što se uči), u tome što su testiranja svakodnevna, ima mnogo više kreativnog rada, vannastavnih aktivnosti, itd.

Skoro svaki vikend smo odlazili u Pariz u razne obilaske, kako zabavne tako i kulturne. Obilaske smo nekad birali mi, a nekad su bili organizovani.

Iva-školovanje-Pariz-Francuska

Za raspuste smo imali ponude da provedemo to vijeme u nekom drugom gradu Francuske i učimo jezik tako što smo bi bili smješteni u porodicama. Ja sam za raspust jednom išla u Lion (ponuda škole) i provela dvije nedelje u porodici, vidjela dosta toga i stekla novo iskustvo. Za ostale raspuste sam sa društvom iz škole obilazila druge države kao što su Italija, Austrija i Njemačka.

Uglavnom, cjelokupno iskustvo školovanja u inostranstvu je premašilo moja očekivanja. Svaki segment mog boravka u Notre Dame školi je vrijedan sjećanja, ali posebno  prijateljstva koja sam stekla i koja će, nadam se, uvijek trajati. Posebno mi je drago što su svi moji najbolji prijatelji iz različitih zemalja (Tajvan, Koreja, Meksiko, Gruzija, Amerika, Sirija, Italija) pa sam uz njih naučila i mnogo više nego što sam se nadala.

Trenutno studiram medicinu u Ukrajini i iskustvo iz Francuske mi je mnogo pomoglo što se tiče jezika, prilagođavanja nekim drugim kulturama i komunikacije.

Iva (Podgorica)

Egida International je zvanični predstavnik škole. Više o ovoj srednjoj školi i proceduri upisa saznajte klikom na: srednja škola u Parizu.

Iva-srednja-škola-Pariz