Avanturistički kamp u Engleskoj 2018.

PGL – Marchants Hill

04.08-18.08.2018.

PGL je vodeći organizator letnjih kampova koje posećuju deca iz Velike Britanije radi uzbudljivih avanturističkih programa, a deci iz drugih delova sveta pružaju i mogućnost učenja engleskog jezika. Letnji kursevi za decu se organizuju na velikom broju lokacija širom Velike Britanije, a škole kao i rezidencije u kojima su deca smeštena nalaze se pri istom kampusu tako da je na jednom mestu obezbeđena nastava, ishrana, smeštaj i kompletan društveni program. Na ovom kampu deci je dostupan čitav niz vannastavnih aktivnosti.

Utiske sa programa praćene fotografijama prenosi vam naš profesor Vladimir:

I ove godine Egida je osmislila program za avanturistički kamp Marchants Hill u organizaciji britanskog PGL-a. Marchants Hill je proplanak kod mesta Hindhead u oblasti Surrey, jednom od tradicionalnih home counties koji gravitiraju Londonu.

Ovaj kamp ne podrazumeva samo nastavu engleskog jezika već i sportske i društvene aktivnosti, a prve nedelje ih je bilo dosta: zip line, archery, raft building, blatnjavi challenge i uzbudljiv abseiling. Za svakog ponešto. Sa nama su i voditelji aktivnosti, mladi ljudi sa kojima možemo da ćaskamo na engleskom jeziku.

U blizini kampa nalazi se seoce Beacon Hill pa smo često u šetnji do lokalne prodavnice.

U utorak smo imali ekskurziju u London. Odvojili smo se od ostatka grupe kod londonskog točka i nastavili smo sami. Brže ćemo: politički deo Londona (parlament, Downing Street, Buckingham Palace), Leicester Square, Trafalgar Square, Covent Garden. I naravno, predah u Starbucksu. Dan je bio veoma sunčan, pretoplo za prestonicu Velike Britanije, ali nas je popodne zadesila i kiša. Osetili smo i čuvenu englesku kišu. Ništa strašno. Inače, Big Ben je u rekonstrukciji pa je prekriven.

U četvrtak smo imali poludnevni izlet u Portsmouth, lučki grad i jedini grad u Velikoj Britaniji koji je podignut na ostrvu, konkretno na ostrvu Portsea. Uživali smo u kupovini u autletu Gunwharf Quays. Cene su odlične.

Jedan od zadataka na časovima bio je da radimo na projektu koji se prezentuje u petak pred ostalim grupama učenika i profesorima. Izabrali smo teme i radili na njima. Prezentacija je prošla veoma uspešno.

Nova nedelja, nove aktivnosti i novi izleti. Naravno, tu si i delimične promene polaznika jer neke grupe dolaze, a neke odlaze.

Susreli smo se drugačijim, možda čak i uzbudljivijim aktivnostima. Probali smo giant swing i Jacob’s ladder, ponovo smo držali luk i strelu, ali i vazdušnu pušku jer smo imali rifling. Uveče smo imali movie night i disco, ali i Harry Potter show.

Što se tiče obilazaka, išli smo u Oksford i posetili smo najstariji univerzitet u engleskom govornom području. Videli smo happy cows i nezaobilazni Christ Church College. Bilo je vremena i za obilazak centra grada i šoping u renoviranom tržnom centru Westgate. U četvrtak smo imali poludnevni izlet u  Windsor Castle. Nažalost, kiša ujutru i puno turista. Ništa neobično za Windsor, ali sad još vidljivije zbog nedavnog venčanja Harija i Megan. Zamak je prelep i uživali smo u obilasku prostorija u kojima britanski monarsi dočekuju visoke zvanice – State Apartments.

Petak, ponovo dan za prezentaciju projekata i nakon toga dodela diploma koje smo zaslužili svojim radom. U subotu smo na aerodrom išli tek popodne tako da smo lokalnim autobusom skoknuli do obližnjeg mesta Haslemere u srcu okruga Surrey.

 
Više o ovom kampu saznajte klikom na: avanturistički kamp u Velikoj Britaniji.