Letnja škola na Kipru 2017.

English In Cyprus

30.07-13.08.2017.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Sa učenicima je na Kipar otputovao naš profesor Vladimir Široki, koji ima višegodišnje iskustvo u vođenju grupnih polazaka u inostranstvu, a ujedno je i profesor engleskog jezika u jednoj od novosadskih škola. On će nam tokom trajanja programa slati izveštaje, koje objavljujemo zajedno sa fotografijama, kako bismo vam dočarali atmosferu sa programa.

Prva nedelja programa

Engleski na Kipru. Zvuči kao dobar spoj. Posle višegodisnjeg iskustva sa programom na Malti, Egida proširuje svoju ponudu i na Kipar.

Kipar je zemlja Komonvelta, nekadašnja britanska kolonija, u kojoj je britansko nasleđe vidljivo. Engleski jezik je u širokoj upotrebi, natpisi su uglavnom na grčkom i engleskom, britanski kapital i proizvodi su prisutni u velikoj meri, a i Kiprani voze levom stranom.
Smešteni smo u hotelu Episkopiana u mestu Episkopi kraj Limasola (ili Lemesosa). Sam hotel ima sve preduslove za organizaciju letnjeg kampa. Udaljeni smo od turisticke vreve jer je to i namera škole: da učenicima omogući bezbednost i što veću izloženost engleskom jeziku kao i da kroz aktivnosti približi učenike jedne drugima.
Prvi dan smo se odmarali od puta. Kupali smo se u bazenu i išli u tržni centar My Mall.
Već u ponedeljak su krenuli časovi i upoznavanje sa programom. Časovi su organizovani prepodne kada je i koncentracija veća. Svaka grupa je imala zadatak da radi na projektu, a projekti su bili javno prezentovani u petak. Naša Nina je bila član tima koji je imao najbolji projekat.
Popodne se odlazilo, prema želji, na plažu ili bazen. Deca su se opredeljivala i za sledeći set aktivnosti: sport, arts & craftsdance. Uveče su mahom društvene aktivnosti kojima je cilj da se deca što više međusobno upoznaju i druže. Ponekad smo imali i dobar trening kao što je crossfit u sredu.
Neki dani u nedelji su i predviđeni za posete i obilaske van kampa. U utorak smo išli na obližnje arheolosko nalazište Kourion i tipično kiparsko selo u unutrašnjosti ostrva Omodos. U četvrtak uveče smo išli na kuglanje u Limasol i jeli piće i sladoled. I onda željno očekivani vikend. U subotu smo bili na zapadu ostrva, u prelepom gradu Pafos koji je i evropska prestonica kulture za 2017. godinu. Imali smo i krstarenje brodom Jolly Roger, usidrili smo se i kupali se. U nedelju smo išli u Fasouri Water Park. Malo smo se uplašili da će nam izlet propasti jer je oko podneva počela kiša. Kratko je trajala i vreme se nije pokvarilo. Inače, kiše su retke leti na Kipru. Eto, ali i nju smo videli i osetili bar nakratko.
Druga nedelja programa
Druga nedelja nam je jako brzo prošla. Navikli smo se na boravak na Kipru, a najlepši izleti su planirani za drugu nedelju. Žao nam je što su otišli Poljaci koji su bili sa nama prve nedelje, ali su stigli novi putnici.
U ponedeljak smo obišli Nikoziju, glavni grad Kipra. Nikozija je smeštena u unutrašnjosti ostrva i jedini je podeljeni glavni grad u Evropi. Veći deo pripada grčkom delu Kipra, ali jedan deo u turskom delu. koji nije međunarodno priznat. Prošetali smo se ulicom Lidra gde se i nalazi UN Buffer Zone. Nakon obilaska Nikozije, kupali smo se na Governor’s Beach na samoj granici okruga Limasol i Larnaka. Plaža dugo postoji. Na njoj su se odmarali britanski upravnici –  guverneri dok je Kipar bio njihova kolonija. Larnaka je bila sedište Kipra pod britanskom upravom.
U utorak nismo imali aktivnosti u hotelu već smo zajedno otišli na plažu kod Limasola – Lady’s Mile. Plaža je delom predviđena sa decom jer nudi veliki broj vodenih sadržaja kao što su tobogani. Šetnju marinom u Limasolu dopunili smo odlaskom u Escape Room. Cilj igre je biti 60 minuta u jednoj prostoriji iz koje treba da pobegneš ako rešiš niz zadataka. Pobedili smo ekipu učenika iz Rusije. Bravo za nas! U petak smo nakon časova imali Graduation Day. Veoma smo zadovoljni rezultatima. Ocenjeni smo visokim ocenama, a neki od nas su dobili specijalne diplome za dodatno zalaganje.
Pretposlednji dan smo išli na jedan, za Kipar, neobičan izlet. Išli smo na 1300 metara nadmorske visine, na planinu Troodos. Obišli smo kiparski manastir Trodicu i šetali smo do prelepih Kalidonija vodopada. Odmorili smo se na trgu Troodos. Tu je bila prilika da kupimo suvenire i lokalne specijalitete – ratluk ili kandirano voće.
Kipar je prelepo ostrvo. Školu English in Cyprus čine predani profesionalci koji su se postarali da imamo ugodan boravak na Kipru, da učenici dosta toga vide, ali i da se dosta toga nauči. Prednost boravka na Kipru nisu samo dobri i projektno orijentisani časovi već i akcenat na druženju sa decom iz drugih zemalja. Kipar je odlično mesto da deca “progovore” na engleskom i da svoje znanje aktiviraju.