Letnja škola nemačkog u Beču 2019.

Actilingua Academy

30.06-13.07.2019.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Sa učenicima je u Beč otputovao naš profesor Vladimir Široki, koji ima višegodišnje iskustvo u vođenju grupnih polazaka u inostranstvu. On će nam tokom trajanja programa slati izveštaje, koje objavljujemo zajedno sa fotografijama, kako bismo vam na najbolji način preneli atmosferu sa programa.

Prva nedelja (30. jun – 7. jul)

Beč –  tako poznato, a opet, grad koji nudi dosta toga što treba otkriti. Savršeno mesto za učenje nemačkog jezika.

Stigli smo u Beč na vreme, u čuvenu Theresianische Akademie, gde je smeštena škola nemačkog jezika Actilingua.

U jednom objektu održava se nastava i odlazi na obroke u kantinu, a sobe su takođe tu. Sve je kako je i nekada bilo. Upečatljivi stil osamnaestog veka čini ovu zgradu jednostavnom, a lepom.

Registrovali smo se, obavili smo usmeni deo prijemnog ispita i smestili smo se u sobu.

Narednog dana imali smo šetnju centrom grada koji je u našoj blizini – Wiedner Hauptstrasse, Karlsplatz, Winer Staatsoper, Kartnerstrasse, Stephansplatz, Hofburg, Albertina.

Krenuli su i časovi nemačkog jezika i raspoređeni smo u grupama od A1 do C1.

Ove nedelje smo išli i čuveni bečki zoološki vrt u Šenbrunu. Nalazi se kod dvorca Šenbrun i osnovan je 1752. godine kao carska menažerija. Ovaj zoološki vrt je najstariji zoološki vrt koji radi u kontinuitetu.

Ovaj zoo-vrt je i jedan od malobrojnih u svetu gde možete videti veliku pandu.

Još jedan zanimljiv izlet – Muzej tehnike. Zar može biti dosadno? Prilika da se vide tehnička i naučna dostignuća i da se uživa u interaktivnosti.

Dočekala nas je i večernja šetnja po Beču. Obišli smo tzv. Ring Boulevard i videli još neke značajne tačke: Opernring, Burggarten, Maria-Theresien Platz, Museums Quartir, Rathaus, Parlament.

I onda stiže vikend. Nemamo časove, ali se odlično provodimo u Prateru i u ulici Mariahilfer. Prilika da se malo zabavimo i da kupujemo.

Druga nedelja (8-13. jul)

Već smo bolje upoznali Beč. Uverili smo se da je to grad po meri čoveka – čist, lepo uređen, sa puno sadržaja koji oplemenjuju društveni život. Deca imaju i svoje ”favorite” – Stephansplatz, Mariahilfer ili Prater. Dečaci su nabavili skejtove i uživaju u ovom urbanom prevoznom sredstvu.
Ove nedelje zanimljiv je bio odlazak na Bečki univerzitet. Imali smo prilike da uđemo u glavnu zgradu gde su smešteni fakulteti za filozofiju, filologiju i istoriju. Bečki univerzitet jeste renomirana obrazovna ustanova. Čak devet nobelovaca bili su studenti i profesori ovog univerziteta.
Ako ste u Beču, a želite malo van grada preporučujemo brdo Kahlenberg. Mi smo bili. Sa vidikovca se pruža pogled na Beč. Sa ovog mesta je poljski kralj Jan III Sobjeski i spasao Beč od osmanlijskog osvajanja.
Do brda smo išli prvo U-bahn-om do Heiligenstadta, a potom busom. Čekajući bus videli smo Karl-Marx-Hof, zgradu koju je sazidao grad Beč za potrebe solidarnih stanova. Ovo je najveća stambena zgrada ”u komadu” na svetu. Dugačka je preko 1 km i proteže se na čak četiri tramvajske stanice.
Beč jeste grad valcera, Štrausa i Habzburgovaca, ali vidimo da Beč ima još puno toga da ponudi i da je odlično mesto za učenje nemačkog jezika i upoznavanje sa evropskom kulturom življenja.