Letnja škola u Londonu 2019. – Docklands

07.07-21.07.2019.
GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Letnja škola engleskog jezika organizovana je pri Univerzitetu East London  i jednom od njegovih najmodernijih kampusa – Docklands kampusu, sa spektakularnim pogledom na Temzu i London. Utiske sa programa donose Vam naši profesori Dejan i Saša:

Prva poseta gradu bio je obilazak Vestminstera. Nakon vožnje metrom koji se u Londonu zove tube, budući da sistem podzemne železnice izgleda kao složeni sistem cevi, stižemo do Vestminstera i učenici imaju priliku da vide Elizabetinu kulu u kojoj se krije čuveni Big Ben tj. zvono Big Ben. Nažalost, budući da se ceo  kompleks renovira, nismo bili u prilici da vidimo Big Ben onako kakvog ga znamo što iz knjiga što iz medija. Potom smo išli do Buckingham palate i videvši da se zastava vijori na jarbolu, znali smo da je kraljica tu. Nakon odmora u cvećem ukrašenom James parku, vratili smo se u kampus na večeru i večernje aktivnosti. 

Druga poseta gradu je bila odlazak u Natural History Museum. Učenici su se jako obradovali poseti muzeju jer su, između ostalog, mogli da vide ćelije ljudskog organizma, kako ljudsko telo funkcioniše, zatim smo videli repliku meseca u vasioni i videli kako on zaista izgleda i naravno neizbežni fosili i skeleti dinosaurusa, od kojih ih je  najviše fascinirao tiranousaurus reks.

Treća poseta je bio odlazak u Covent Garden. Posle doručka smo išli u Covent Garden, deo grada čuven po uličnim zabavljačima i sjajnim prodavnicama, od pristupačnih suvenira do prvoklasnih proizvoda luksuznih brendova kao što su Dior, Chanel, Prada… Nakon vožnje londonskom metroom, tj. Tube-om, stižemo na Leicester Square odakle  ubrzo dolazimo do dobro poznate pijace, Apple Market, gde nas dočekuju ulični pevači koji se tek zagrevaju za predstojeći im radni dan. Izbegli smo veliku gužvu i kupovina je protekla prilično brzo. Posle kupovine, imali smo mnogo vremena da uživamo u atmosferi ovog izuzetnog dela Londona. Nismo se ni okrenuli a već smo morali nazad na časove.

Nakon večere učenici su išli na razne aktivnosti, poput pravljenje ljigavca, slime making, karaoke, timskih sportova, arts and crafts, sportova u sali.

Danas, četvrtog dana, išli smo u obilazak Tower of London. Imali smo priliku da vidimo Crown jewels u koje spadaju krune, mačevi, žezla kao i ostali dragoceni predmeti koji se koriste za krunisanje monarha a i za druge svečane prilike. Učenici su imali mogućnost da ono i čemu su učili u školi u vezi sa istorijom Engleske i engleskih vladara da vide kako na replikama tako i na autentičnim eksponatima. Između ostalog, videli smo oklope kralja Henrija VIII, čuvenog po tome što je raskinuo sa katoličkom crkvom zbog ljubavi. Takođe smo videli kako su se oklopi povećavali u skladu sa njegovim godinama, odnosno kako je on postao sve deblji, tako su i okolopi bili sve veći i veći. Takođe smo videli čuveno mesto gde su se odsecale glave zatvorenicima, između ostalih i dvema kraljicama, ženama Henrija VIII. Nakon obilaska Tower of London, učenici su se malo odmorili uz čuvene Starbucks i ostale kafeterije koje se nalaze u blizini. Budući da se u neposrednoj blizini nalazi Tower Bridge, imali smo prilike da slikaju čuveni most koji se ovog puta nije otvorio. 

Prva celodnevna ekskurzija na koju smo išli bio je grad Kembridž. Nakon udobne vožnje od oko sat i po vremena stigli smo u čuveni univerzitetski centar. Odmah po izlasku iz autobusa išli smo u Kings College gde su đaci imali priliku da vide jedan od najstarijih koledža koji su gradili engleski vladari. U King’s Chapel smo imali priliku da se upoznamo sa osnovama gradnje čuvene kapele koju je Henri VIII kao i njegovi prethodnici i naslednici stalno dograđivao i unapređivao. Nakon posete koledžima imali smo priliku da uživamo u slobodnom vremenu koje smo iskoristili za kupovinu suvenira kao i za posetu raznim drugim turističkim znamenitostima ovog grada.

Drugu nedelju smo započeli časovima pre podne a nakon ručka smo išli u obilaske drugih znamenitosti u Londonu. U ponedeljak smo išli u obilazak čuvenog Hyde parka gde smo imali prilike da saznamo nešto više o Speakers Corner koji je poznat po tome što bilo ko može da na za to predviđenom mestu priča šta god on ili ona želi a što možda nije u skladu sa vladajućom političkom klimom. Nakon obilaska Lady Diana memorial fontane, koja više izgleda kao jedan veliki kružni vodeni tok u kom smo se malo rashladili, otišli smo do Serpentine jezera gde su đaci mogli da vide kako Englezi provode letnje dane u ovom velikom parku, uživajući u kupanju i u vožnji raznih vrsta čamaca, od pedalina do kajaka za jednu osobu.

16. jula smo išli obilazak čuvenog britanskog muzeja jednog od najznačajnijih muzeja na svetu u kom se nalaze eksponati iz celog sveta. Imali smo prilike da vidimo eksponate iz starog Egipta, da vidimo proces balzamovanja mumija. Takođe smo imali prilike da vidimo izložbe eksponata iz raznih kultura poput sumerske, vavilonske i naravno nezaobilazne grčke i rimske. Nadalje, djaci su se upoznali i sa raznim kulturama afričkog kontinenta, ali i sa drevnim civilizacijama Maja i Inka.

17. jula smo posetili Camden town, deo grada koji vrvi od štandova sa brzim hranama iz gotovo celog sveta i tezgi sa raznom robom, od igračaka do umetničkih grafika. Prodavci iza blještavih suvenira i raznih drugih drangulija su nas mamili svojim srdačnim osmesima u nadi da ćemo baš kod njih kupiti suvenire. Đaci su imali prilike da kupe razne predmete sa skoro svih strana sveta. Ceđeni sokovi, razne vrste hrane i slatkiša su nam pomogli da se osveži o pre povratka nazad u kampus.