Letnja škola u Londonu 2019. – University College London (UCL)

21.07-04.08.2019.

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Sa učenicima su u London otputovali naši profesori Saša i Dejan, koji imaju višegodišnje iskustvo u vođenju grupnih polazaka u inostranstvu, a ujedno su i profesori engleskog jezika. Deca pohađaju program na u školi u samom centru Londona, pri univerzitetu UCL (University College London). Nastava se održava u prostorijama univerziteta, učionice su savremeno opremljene, po visokim standardima, što i odgovara jednom od najpoznatijih londonskih univerziteta. Pored nastave engleskog jezika, organizovane su i brojne vannastavne aktivnosti, kao i obilasci. Najbolji način da se prenese atmosfera sa programa jesu fotografije. U nastavku pogledajte galerije koje ćemo dopunjavati novim fotografijama tokom trajanja programa i pročitajte utiske sa programa.

21.07.2019.

Danas smo se uputili u London, gde ćemo narednje dve nedelje provesti u učenju engleskog jezikai sticanju drugara iz celog sveta.

22.07.2019.

Počela je nastava, raspoređeni smo u grupe prema nivoima znanja, a nakon časova imamo organizovane aktivnosti.

23.07.2019.

Poseta čuvenom British Museum-u. je bila jedinstvena prilika da vidimo eksponate iz celog sveta. Imali smo prilike da vidimo eksponate iz starog Egipta, asirskog carstva, Grčke, islamskih imperija, dalekog istoka. Đaci su se upoznali i sa raznim kulturama afričkog kontinenta, ali i sa drevnim civilizacijama Maja i Inka.

U pauzama smo uživali u delicijama koje se prodaju u muzejskim kafeterijama. Naravno, kupili smo po koji suvenir. 

24.07.2019.

Danas smo posetili muzej Viktorije i Alberta (engl. Victoria and Albert Museum, često zvan samo po skraćeni V&A), najveći muzej primenjene umetnosti i dizajna na svetu. Otvoren je 1852. i nazvan je po  kraljevskom paru, princu Albertu i kraljici Viktoriji. Nalazi se u južnom Kensingtonu, muzejskom delu Londona, popularno prozvanim Albertopolis. U blizini se nalaze i Prirodnjački  muzej (Natural History Museum) i Muzej nauke (Science Museum).
Muzej ima zbirke keramike, stakla, tekstila, odeće, srebra, metala, nakita, nameštaja, srednjevekovnih predmeta, skulptura, slika starih majstora, grafika starih majstora, crteža i fotografija, i po mnogo čemu je najveći i neuporediv sa bilo kojim muzejom na svetu.

Ulaz je besplatan za stalne postavke muzeja, ali za gostujuće  izložbe potrebno je kupiti ulaznicu. Ko je hteo, mogao je da vidi ekstravagantne kreacije čuvene modne kuće Dior posetivši ovu jedinstvenu izložbu. 

25.07.2019.

Današnji vreli dan smo proveli u obilasku čuvene katedrale Saint Paul’s Cathedral koja je jedna od najznačajnijih katedrala u celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon obilaska grandioznog zdanja, popeli smo se 528 stepenika kako bismo uživali u divnom pogledu sa kupole čuvene katedrale. Stepenice su u početku bile veoma široke da bi se kasnije kako smo se približavali vrhu, one sve više i više sužavale. Međutim, đaci su se uz malo truda popeli na sam vrh odakle smo uživali u divnom pogledu na London. Sa visinom od  365 fita, tj. 111 m, ova katedrala je bila najviša građevina u Londonu, od kada se sagrađena, 1710, pa sve do modernog doba, 1967. godine. Nakon silaska, obišli smo i kriptu gde smo mogli da vidimo grobne ploče znamenitih engleskih ličnosti kao što je na primer Duke Of Wellington, sam arhitekta Saint Paul’s Cathedral, Sir Christopher Wren kao i kapetan Nelson koji je inače sahranjen u kovčegu izgrađenom od dasaka francuskog broda kojeg je u bici kod Trafalgara Nelson potopio. 

26.07.2019.

Danas smo usled kiše koja nam je donela osveženje od tropskih vrelina prethodnih dana, prepodne potrošili na obilazak svetski poznate robne kuće Harrods, u mondenskom delu grada, Knighstbridge koji vrvi od luksuznih prodavnica svetski poznatih modnih kuća. Mnogi koji ulaze u Harrods, ne kupuju ništa već su samo u razgledanje budući da je ovo mesto za svakodnevni shopping visoke klase. Harrods je jedna od najvećih i najstarijih robnih kuća na svetu.

27.07.2019.

27 jula smo išli na prvu celodnevnu ekskurziju u univerzitetski grad Kembridž. Budući da nas je kiša pratila ceo put i prvu polovinu dana, odmah smo išli u Kings College gde su đaci imali priliku da vide slavnu kapelu (Kings College chapel) i da saznaju mnogo o istoriji koledža, a i o samoj kapeli. Sama kapela je čuvena u svetu kao jedan od kasnih primeraka gotike sa svojim velikim vitražima koji oslikavaju sakralne scene iz Biblije.

Kamen temeljac za sam koledž je postavio kralj Henri VI kad je imao 19 godina, 1441. godine. U želji da napravi grandiozni koledž, sravnio je sa zemljom kuće, puteve i čak i verske objekte veličine skoro pa pola tadašnjeg grada. Njegov primer su nastavili da prate njegovi naslednici tako da je ovaj koledž rastao iz godine u godinu.

Osim Kings College, imali smo priliku da posetimo mnoge druge znamenitosti ovog užurbano grada, ali i da se odmorimo se i uzivamo u lokalnim restoranima i kafeima.

28.07.2019.

Posetili smo čuveni Oxford Street i uživali u razgledanju i šopingu.

29.07.2019.

Nakon časova i ručka išli smo u obilazak Covent Garden-a, koji je deo grada čuven po uličnim zabavljačima i sjajnim prodavnicama. Nakon vožnje londonskom metroom, tj. Tube-om, stižemo na Leicter Square odakle ubrzo dolazimo do dobro poznate pijace, Apple Market. Ispred kompleksa nekadašnje pijace imamo priliku da uživamo u performansima uličnih zabavljača. Osim autentične atmosfere đaci su imali još jednu priliku za kupovinu suvenira, ali i da se odmore u nekim od mnogobrojnih kafea uz sveže ceđenje sokove najneverovatnijih kombinacija. Hodajući do pijace, zastali smo kako bi nam vodič pokazao jedinu, doduše jako kratku, ulicu u Ujedinjenom Kraljevstvu gde je dozvoljeno voziti i sa desne strane. Naime, budući da se tom ulicom sa jedne strane proteže zgrada najskupljeg hotela Savoy, radi velikog broja gostiju omogućeno je da se vozi i desnom stranom. Takođe, prošli smo pored kraljevske opere i pozorišta Lyceum, gde se svakog dana, od 1999.godine održavaju dve predstave LION KING dnevno.

30.07.2019.

30. kišnog jula išli smo u oblizak prirodnjačkog muzeja, Natural History Museum. Nakon nekoliko stanica podzemnom železnicom stižemo do velelepnog zdanja muzeja i krećemo u obilazak. Na samom početku vidimo fosilni ostatak drveta. U samom muzeju, prvo što vidimo je ogroman skelet plavog kita koji visi nad posetiocima i koji je zamenio nekadašnji skelet dinosaurusa diplodokusa. Zatim smo videli skelete dinosaurusa i drugih bića koja su izumrla pre mnogo milenijuma. Takođe, u odseku izložbe meseca imamo priliku da uživamo u replici meseca i da ga vidimo sa svih strana, čak i njegovu mračnu stranu. Osim ovoga, imali smo prilike saznati nešto više o ljudskom telu, životu morskih stvorenja kao i o celokupnoj flori i fauni.

31.07.2019.

31. jul je bio rezervisan za posetu nadaleko čuvenom Muzeju savremene umetnosti, Tate Modern. Posle vožnje podzemnom železnicom dolazimo na odredište i krećemo u svet moderne, post moderne, kubizma, nadrealizma, poentilizma, pop arta…. Imamo priliku videti slike velikana likovne umetnosti kao što su Salvador Dali, Mone, Mane, Mondrian, Pikaso i mnogi drugi.