Letnji avanturistički kamp u Engleskoj 2017.

PGL – Windmill Hill

GRUPNI POLAZAK SA PRATNJOM

Termin: 05.08-19.08.2017.

Sa decom je u Veliku Britaniju otputovao naš dragi profesor Dejan Novaković, koji je ujedno i profesor engleskog jezika u Novom Sadu. Dejan je već nekoliko godina unazad naš vođa puta za PGL avanturističke kampove u Engleskoj. Ove godine decu je poveo u Windmill Hill centar.

Windmill Hill kamp nalazi se nedaleko od obale, u prelepim dolinama istočnog Saseksa, a u blizini Londona i Brajtona.  Ovo imanje se prostire na 8 hektara predivne prirode i svojim mladim polaznicima nudi čitav niz mogućnosti za zabavu i učenje. Nastava, ishrana, smeštaj i kompletan društveni program organizovani su na jednom mestu, što predstavlja bezbrižan boravak za polaznike. U okviru ovog kompleksa se, između ostalog, nalaze prodavnica, kao i otvoreni bazen sa vodom koja se greje.

Atmosferu sa programa najbolje dočaravaju fotografije. U nastavku Vam donosimo utiske u vidu izveštaja profesora Dejana i fotografije sa programa.

Brajton jutarnja ekskurzija

Buđenje u 6:30 deci ne odgovara, ali šta da se radi. Nakon jutarnje toalete, još uvek polupospani idemo na doručak. Nakon doručka idemo u autobus koji nas za sat vremena vožnje dovodi do Brajtona. Što od toplog doručka, što od uzbuđenja, deca ne spavaju već uživaju u predelima kroz koje prolazimo. Male kuće prekrivene crepom četvrtastog oblika čak i sa strana dominiraju pejzažom zelenim kako se samo u Engleskoj može očekivati. Deca uživaju u pogledu i pitaju se zašto imaju crepljike i sa strana kuća? U tom pitanju odjednom ulazimo u gustu maglu, nenajvaljenu. Autobus je seče kao nožem i nakon nekoliko kilometra izlazimo iz zavese. Magla u avgustu?! Pa gde to ima? Stižemo u Brajton i pri prvim koracima oseti se miris mora, soli i svežine što je vetar nanosi s pučine. Nakon opštih informacija, idemo ka Paviljonu Brajtona koji je urađen u bajkovitom stilu indijske arhitekture. Nakon kratkog pismenog zadatka idemo ka centru gde nas očekuju najukusniji milkšejk i burger. Posle sat vremena slobodne šetnje idemo na čuveni Brajton ski piere gde se nalazi bezbroj igrica na sreću, kao da smo se vratili u doba starih vašara po gradovima. Deca nakon dobre fortune izlaze napolje i uživaju u pogledu na more i razne ringišpile i rolerkostere, ali nemamo vremena za njih. Nakon izvrsnih delicija fish and chips kao i sladoleda, naša poludnevna ekskurzija se završava i idemo nazad u kamp gde nas čeka ručak, ali i časovi.

Izgradnja splava

Danas posle doručka raft building. Uprkos prognozi da će padati kiša praćena grmljavinom, jutro je sunčano i sveže, pravo prolećno. Spremamo se za raft building. Stara odeća i stare patike. Ko ima sandale pravi je srećnik. Dolazimo do jezerca koje je dubine do 1 metra. 3 stanice za pravljenje splava, 2 su zauzete i idemo do treće. Nakon što su obukli life vests prsluke i stavili kacige, deca pristupaju da vežu buradi kako bi napravili splav. Posle nekoliko minuta, uzimaju vesla i kreću da lansiraju splav. Zatim skakuću po njemu plašeći se da se ne skvase. Polako, još suvi kao barut, sedaju i veslaju pazljivo svi. Iako su sa svih strana sveta i engleski im je slab, sjajno se timski sporazumevaju da pažljivo veslaju kao da su u moru pirana i nemani iz dubina. Ali, ne prođe ni minuta kad ih iznenada zapljusnu voda. Vrištanje, panika i odlučnost da ostanu suvi dade im snagu da za manje od minute pobegnu od obala gde je instruktor koji ih poprskajte vodom koristeći veslo. Nakon nekoliko minuta počeće da padaju u  vodu pošto se zaljuljaše jer naivno se vratiše do obale da čuju instruktora šta ima važno da im kaže. Čim su mu prišli, on stade jednom nogom na splav i zaljulja ih. I tada je počela žurka u vodi. Na kraju, deca su mu se odužlila.

Ekskurzija u Kenterberi

Put u Kenterberi. Polazimo posle doručka, udobnim autobusima uz obavezno vezivanje. Niko ne želi, ali mora se. Put do Kenterberija traje 2 sata. Prolazimo kroz predele Saseksa vozeći se kroz prirodne tunele od drveća koje raste tik uz ivicu kolovoza tako da se krošnje spajaju i kreiraju prirodni zeleni tunel. Stižemo u grad zajedno sa kišom. Posle kratkog pljuska, osveženi idemo u čuvenu katedralu koja se spominje u Čoserovim “Kenterberijskim pričama”. Nakon obilaska kripte, naosa i mnogobrojna bočnih niša i kapela izlazimo napolje. Imamo 3 sata za šoping i individualno razgledanje. Medutim, svakih sat vremena se vraćamo do katedrale da se javimo osoblju da ne brinu.

Katedrala je bitna jer je to prva crkva koju podize prvi biskup 597. g. naše ere koga šalje Papa kako bi se ponovo učvrstilo hriscanstvo na ostrvu, nakon odlaska Rimljana kada dolaze Saksonci. U katedrali je ubijen Tomas Beket 1170. kada je tadašnji kralj Henri 2 posle razmirica rekao ko ce ućutkati tog popa. Četiri viteza odlaze i u katedrali ubijaju Tomasa. Odmah nakon ubistva dešavaju se čuda i hodočasnici kreću put katedrale.

Juče smo imali camp fire koja je bila mala ali jako zabavna, svi si slušali svoje vrste muzika koristci wireless zvučnike, mlađa deca su se igrala, pekli su se kolačići od sleza.