PGL avanturistički letnji kamp – aktivnosti

PGL – Marchants Hill

PGL je vodeći organizator letnjih kampova koje posećuju deca iz Velike Britanije radi uzbudljivih avanturističkih programa, a deci iz drugih delova sveta pružaju i mogućnost učenja engleskog jezika. Letnji kursevi za decu se organizuju na velikom broju lokacija širom Velike Britanije, a škole kao i rezidencije u kojima su deca smeštena nalaze se pri istom kampusu tako da je na jednom mestu obezbeđena nastava, ishrana, smeštaj i kompletan društveni program. Na ovom kampu deci je dostupan čitav niz vannastavnih aktivnosti. Ovaj kamp ne podrazumeva samo nastavu engleskog jezika već i sportske i društvene aktivnosti: zip line, archery, raft building, blatnjavi challenge i uzbudljiv abseiling

Kako izgledaju aktivnosti na programu prenose vam naši profesori – vođe puta:

AKTIVNOSTI

ABSAILING ili spuštanje niz toranj. Vezani sigurnosnim pojasevima spuštaju se tako što telo pravi L oblik, nogama se odbacuju o drveni zid tornja i u skokovima se spuštaju na zemlju, poput specijalaca samo naravno sporije.

JACOB’S LADDERS velike merdevine sačinjene od debala povezanih užadima koje vise između dva ogromna stuba. Razmak između debala se povećava pri vrhu, pa deca moraju da sarađuju kada se po trojica penju, jer moraju da dodaju jedan drugom pomoćnu užad.

TRAPEZ podrazumeva da se popnu na stub i onda skoče da uhvate šipku i urade zgib, pa ih onda spuštaju polako. Drugi put se šipka udalji, pa zaista moraju da se sa stuba odbace što vise u vazduh da je uhvate.

GIANT SWING – Deca u paru se zakače za metalnu osovinu pomoću karabina. Nose gornje i donje sigurnosne tregere koji su zakačeni za metalnu osovinu koja je zapravo data ljuljaska. Druga deca vuku uže koje je povezano sa ljuljaskom i samim tim povlače decu na ljuljaški uvis. Deca idu uvis do maksimuma a mogu,ukoliko se uplaše, da kažu stop. Kada se zaustave, jedan od njih mora da povuče kanap da se na taj način ljuljaska oslobodi i krene pod uticajem gravitacije da se ljulja.

SENSORY TRAILU parovima deca stoje na ledini na obroncima šume u kojoj se nalazi poligon. Prva vežba je prilično smešna za tinejdžere, ali su se svakako dobro nasmejali.

Naime, svaki par izabere jednu životinju čije zvuke mogu oboje da imitiraju. Ne znajući šta im sledi, deca su izabrala prase, majmuma, krokodila, slona, kokoške, mačke, pse, zmije. Zatim jedna dete stavlja crni povez preko očiju, a drugo je pored njega. Cilj je dovesti dete sa povezom preko očiju do instruktora koji se nalazi na drugom kraju livade. To mogu jedino koristeći zvuke životinje koju su odabrali. Svi su se smejali krokodilima i slonovima, jer te životinje nije lako imitirati. Psi i krave su bili urnebesni.

Drugi deo se sastoji od sledećeg. Jedno dete navodi drugo sa povezom preko očiju do šume i cilj je da dete sa povezom zagrli neko drvo. Zatim ga dete navigator navodi drugim putem nazad na ledinu, kako bi ga zbunio, jer na kraju dete sa povezom preko očiju skida dati povez i treba po osećaju da prepozna koje je drvo zagrlilo.

Posle ovih uvodnih vežbi krećemo na poligon. Svi stavljaju povez preko očiju, leva ruka drzi uže a desna ruka je na ramenu osobe ispred.

Cilj poligona je da svi stignu do kraja. Na tom putu se svi smenjuju u jednom momentu i postaju vođe kolone sa zadatkom da opisuju šta osećaju ispred sebe. Npr. sada sam naišao na neku izbočinu, podignite nogu visoko da ne padnete. Sada sam ugazio u nešto mekano i ljigavo i mislim da ću propasti i dalje. Paziteeee (u pitanju je sunđer natopljen vodom, ali se deci čini da su u polumočvari). Nastavnik, tj. ja, kako bi im iskustvo učinio još zanimljivijim, uzimam suvu travku, sakrijem se negde ispred njih, i travkom im pređem preko lica. Deca pomisle da su u pitanju insekti i mašu rukama pokušavajući da oteraju bube kojih nema.

Nedelja jutro, posle doručka grupe koje su tek stigle imaju test a mi , sad već domaći, imamo team games and low ropes.

TEAM GAMES igraju u dva tima deo iz bejzbola. Prvi put niko nije znao tačna pravila, tako da je lopta letela i unapred i unazad i levo i desno, ali su se svi zabavljali i svi su bili pobednici imajući na umu da je skoro svako dete imalo svoju verziju pravila. Danas pak, budući da  im se gradivo teorije bejzbola sleglo, svi igraju kao profesionalci. Dobro, svi sem novopridošlih Kineza koji nikako da shvate pravila, što uopšte nije za čuđenje, jer insruktor priča misleći da je bejzbol popularan širom sveta.

IGRE SA PADOBRANOM – Ne zna se ko se više zabavljao, deca ili instruktorka i ja. Padobran raširen po travi na kriket terenu. Trava kao kineski tepih, mekana – prva igra, mačka i miš. Jedno dete je miš i uđe ispod padobrana. Drugo dete je mačka i ono jedino sme da kleči po padobranu i da se kreće kao mačka. Mi ostali držimo rub padobrana i talasamo kako bi se miš mogao kretati ispod padobrana i kako mačka ne bi lako mogla da uoči gde je miš.

Padobran –  druga igra. Jedno dete je ajkula i uđe ispod padobrana. Mi ostali sedimo, noge ispružene, ispod padobrana. Rukama talasamo padobran, a ajkula nas hvata za noge i uvlači ispod. Što više ajkula, to lakše povući dete ispod padobrana. Kako se svi plašimo ajkula, posle nekoliko sekundi sva deca koja sede zapravo su u polutrbušnom sedu i skoro da leže na leđima, kako bi videli ajkulu. Na taj način niko ne može da se povredi, a ajkulama je teže.

I treća igra sa padobranom, vir. Jedno dete sedne u centar padobrana, a mi ostali se polako kećemo oko njega, drzeći padobran. Posle nekoliko krugova, dete u centru izgleda kao zapakovana bombona. Na znak jedan.dva.tri, svi brzo povučemo padobran, a dete u sredini počne da se vrti kao u vrtlogu.

PREZENTACIJE

Danas su deca posle dva časa imala generalnu probu za svoju prezentaciju. Imali su svaki dan jedan čas koji su posvetili projektu koji su sami izabrali da rade. Neki su radili food in my country, sports, music, fashion, cars, environment… U grupicama od po troje ili u paru predstavili su svoje radove pred svim polaznicima i nastavnicima. Bilo je malo treme, ali aplauzi su je brzo raspršili. Svi su bili sjajni, posebno Englezi koji su se mučili sa imenima Kineza, mada moram priznati i naš Uglješa im zadaje muke prilikom izgovora, te su ga, nakon što sam im objasnio da njegovo ime znači ugalj, tj. crn kao ugalj, prozvali Coal, iliti Kole. Sve u svemu, divne prezentacije.

Više o programu saznajte klikom na: avanturistički kamp u Velikoj Britaniji.