Školovanje u Parizu – Jakšino iskustvo

Četvrtu godinu srednje škole završio sam u Parizu, u američkoj školi Notre-Dame International High School.

Ohrabren podrškom prijatelja koji su se školovali u inostranstvu, odlučio sam da se raspitam o mogućnostima učenja u inostranstvu. Isprva sam želeo da nastavim školovanje u Sjedinjenim Američkim Državama, međutim kada sam video ponudu Notre-Dame škole, u trenutku sam se predomislio.

srednja-škola-Francuska

Odluka da odem u Francusku nije bila nimalo laka. Raspitivao sam se dosta o školi na internetu, stupio sam u kontakt sa devojkom iz Crne Gore koja je upravo zavrsila tu školu i nakon njenih reči hvale odlučio da odem u Pariz. Znao sam da se odričem mnogo stvari i ljudi koji me vezuju za Srbiju, kao i da ću propustiti dosta događaja u Novom Sadu i mojoj školi (kao što je matursko veče, npr.), ali ne kajem se nimalo.

srednja-škola-inostranstvo-Pariz

Moja nova škola je bila pun pogodak. Upoznao sam ljude iz celog sveta, koji su sada moji prijatelji, spoznao sam razne kulture i običaje za koje nisam znao da postoje, ali sam takođe i pokazao naše običaje i pokušao da naučim ljude što više stvari o nama i našoj kulturi. Naučio sam španski jezik družeći se sa Špancima i Meksikancima, naučio sam francuski, koji nisam znao pre nego što sam došao u Pariz.

školovanje-inostranstvo-Francuska-Pariz

Pritisak u školi je bio mnogo manji, jer je manje učenika i samim tim profesori sa đacima imaju prisniji odnos i znaju kako ko funkcioniše. Profesori su krajnje korektni, u stanju su da vam pomognu kada god vi to zaželite. Svaki vikend škola je organizovano išla u razne delove Pariza, posete muzejima, parkovima, Diznilendu, odlazak u bioskop, ekskurziju, itd. Po završetku školske godine mnogi su plakali, a meni je najviše bilo krivo što ranije nisam došao u ovu školu.

Jakša 

Egida International je zvanični predstavnik škole. Više o ovoj srednjoj školi i proceduri upisa saznajte klikom na: srednja škola u Parizu.

školovanje-Pariz-Francuska