Utisak sa kursa engleskog jezika u Brajtonu

Ukoliko vas zanima kako je Egidinoj polaznici Mini bilo na kursu engleskog jezika u Brajtonu, pročitajte utiske koji slede! Više o školama engleskog jezika u Engleskoj i kursevima koje možete upisati saznajte klikom na: učenje engleskog jezika u Velikoj Britaniji.

Zdravo Tamara i Marija, ja se izvinjavam što Vam nisam poslala email do jutros, nisam stigla. Evo sada par rečenica i slika mog iskustva u Brajtonu.

Što se tiče škole, glavna zgrada se nalazi u glavnoj ulici nedaleko od centra grada, 3 minuta hoda do plaže. Postoje još dve zgrade koje se nalaze 5-10 minuta pešice od glavne, a časovi se održavaju u sve tri, u zavisnosti od nivoa znanja. Učitelji, kao i ostali zaposleni u školi, su izuzetno ljubazni, uvek spremni da pomognu, čak postoji i vannastavna ‘studenska podrška’ gde učenici mogu, nakon nastave, nasamo da se obrate nekom od profesora ukoliko imaju neki problem. Nastava je izuzetno zanimljiva, radili smo po knjizi koju sam dobila tamo, a pored toga kroz razne igre, testove, gledanje filmova. S obzirom da sam uzela standarni kurs, imala sam 4 časa dnevno, pa samim tim i dosta sobodnog vremena i mogućnost da prisustvujem različitim nastavnim aktivnostima koje škola organizuje na čelu  sa vodičem Simonom, jedim od najzanimljivijih ljudi koje sam upoznala. U te aktivnosti spadaju razni izleti, besplatni i oni za koje se mora doplatiti, razne sportske aktivnosti (fudbal, odbojka, laser tag, kuglanje…), karaoke, takmičenje u kuvanju itd. Takođe sam stekla razna prijateljstva, pa sam slobodno vreme provodila i sa ljudima iz raznih zemalja širom sveta i na taj način vežbala jezik.

kurs-engleskog-Brajton

Bila sam smeštena u porodici, i kao što znate, morala sam nakon prve nedelje da promenim smeštaj. Imala sam sreće s obzirom da je druga porodica bila dve ulice niže od prve, ili jednu stanicu, tako da sam i dalje istim autobusom išla u skolu. Do centra mi je trebalo između 20 i 30 minuta, a autobus sam imala svakih 10-15 minuta. Obe porodice su bile veoma fine, mada mi se, moram priznati, više svidela druga, verovatno zbog toga što su mi posvetili više pažnje, pa sam upoznala njhov način života i neke običaje u Velikoj Britaniji. Takođe sam imala priliku da vežbam engleski i kada sam u smeštaju. Ono što mi se nije svidelo, a na šta ste mi skrenuli pažnju pre odlaska, da se učenici uglavnom žale, jeste hrana. Tačnije, nije hrana bila toliko loša, već su porodice jako retko kuvale, pa sam se malo ugojila.

engleski-Brajton-Engleska-plaža

Što se tiče Brajtona, zapravo Brajtona i obližnjeg Hova, koji čine jedan multikulturalan grad, u njemu se mogu videti  razne zanimljive stvari. Meni se jako svideo i nadam se da ću ponovo otići tamo.

plaža-Brajton-Engleska

Ono što bih još izdvojila jeste najbitniji događaj u Brajtonu koji se odigrao baš kada sam ja bila tamo, a to je Gej parada. To je zapravo organizovano kao ogroman karneval koji više služi da zabavi stanovništvo, nego da se istaknu pripadnici gej populacije. Ceo grad izađe na ulice, skoro svi su maskirani, a povorka kroz grad ide dva sata. Poslaću vam slike da vidite kako je to sve izgledalo.

učenje-engleskog-Brajton-Engleska

U svakom slučaju, provela sam se predivno u Engleskoj, i iako je trajalo samo tri nedelje, ipak vidim barem mali napredak u svom znanju, a ako ništa drugo, sigurna sam da sam dobila sapouzdanja što se tiče pričanja jezika. I preporučila bih svakom da ode, jer je to stvarno jedno nezaboravno iskustvo.

Ukoliko Vas još nesto zanima, biće mi zadovoljstvo da Vam odgovorim na pitanja.

Takođe, želim još jednom da Vam se zahvalim na svemu. Znam kome da se obratim ako budem želela ponovo da negde ovako putujem.

Srdačan pozdrav,

Mina