Utisci sa kursa engleskog u Irskoj

Zdravo Tamara,

Evo kratak rezime boravka u CES Dublin i par napomena za buduće polaznike:

Kao što sam ranije napisao, nemam posebnih zamerki na samu skolu CES i nastavnike. Sve je bilo očekivano i dobro organizovano. Posebno bih izdvojio nastavnike John-a i Fergus-a koji su sjajni. Sertifikat dobijen na kraju kursa predstavlja dobru referencu za CV. Društvene aktivnosti organizovane od strane škole posle časova su u principu ok, međutim, treba se pre svega osloniti na sopstveni plan (ovo posebno vazi za starije polaznike).

Smestaj Shanowen je tipičan studentski, skromno opremljen, međutim, sve je na svom mestu. U blizini su Spar (odmah kod ulaza) i TESCO & Lidl malo dalje za nabavke.
Leap card za prevoz je najbolje rešenje i za prevoz do škole koji po pravilu traje oko 25-30 min će koštati oko 20-ak evra nedeljno (pojedinačna karta je oko 2 evra).

Posteljnu i peškire definitivno poneti od kuće, jer nisu obezbeđeni u sobama.

Irci su jako fini i gostoprimljivi, a bezbednost je na dosta visokom nivou. Inače, Dublin je dosta skup dok se ne “uđe u štos”, postoji dosta mesta za ručak/večeru koja su povoljnija. Preporučio bih Buttery restoran u okviru Trinity College-a koji je sa pristojnom hranom za ok cenu.Večernji izlazak je najveći izazov jer casa Guinnessa u Pub-u može da košta i do 10€. Cene proizvoda u supermarketima su uporedive sa našim.
Generalno se treba pripremiti unapred i napraviti plan. Taksi nikako ne uzimati u organizaciji škole jer je definitvno preskupo. Višestruko je jeftinije uzeti taksi sa/do aerodroma u sopstvenoj režiji (prosečna cena vožnje aerodrom – Shanowen je oko 12-ak evra).

I da, vreme je blago zbunjujuće. Zaboravite na leto i vrućine u Irskoj, a umesto toga ponesite topliju garderobu i kišobran /kabanicu (nisu potrebne bunde). Kiša pada skoro svaki dan, ali isto tako ima i dosta sunca.

Na kraju želim vama da se zahvalim na veoma profesionalnom odnosu i pomoći. Definitivno imate preporuku od mene.

Tu sam za dodatna pitanja ako ih budete imali.

Do sledećeg putovanja pozdrav,

Jovan

Više o ovoj školi saznajte klikom na: kursevi engleskog u Irskoj.

Za dodatne informacije kontaktirajte našu beogradsku ili novosadsku kancelariju:

BEOGRAD

Vojvode Bogdana 36

info tel: +381(0)11 240 3295

info tel: +381(0)11 311 1349

info mob: +381(0)63 1141-310

NOVI SAD

Katolička porta 6

info tel: +381(0)21 6612 227

mob: +381(0)62 259-937

 

dublin-ireland