Kursevi engleskog u tipičnom engleskom gradu

Škola

Winchester School of English

Škola je locirana u najužem centru tipično engleskog grada, u kući preko 100 godina staroj koja je i posle renoviranja zadržala toplu porodičnu atmosferu (kuća je pod zaštitom države, pošto se smatra istorijskim spomenikom).

Od 1989. godine u školi je bilo polaznika iz više od 50 zemalja, tako da je ovo svojevrsna mešavina sveta u malom, sa po jednim ambasadorom iz svake zemlje – prosečan broj godina polaznika je oko 30-35 godina i atmosfera je veoma radna i profesionalna. Od 2013. godine ova škola je deo grupacije ATC Language Schools.

Kontakt i druženje u školi između polaznika i profesora i među samim polaznicima jedan je od prioriteta. Kako škola ima najviše 40 polaznika istovremeno, svi se međusobno poznaju i vlada veoma topla i prisna atmosfera.

Vreme van nastave – Veoma je važno da se, osim učenja u školi, izađe iz učionice i jezik koristi i u realnim životnim situacijama. Zato škola organizuje mnoge vannastavne aktivnosti, kao što su: odlasci u pab, restoran ili pozorište, gledanje filmova, šetnje po prirodi, kuvanje u školi, kao i odlasci na poludnevne ili celodnevne ekskurzije.

Položaj grada pruža mnoge mogućnosti za izlete na obalu mora, u prirodu, obilaske mnogih istorijskih spomenika koji se nalaze u blizini. Iz Vinčestera je veoma lako stići do Londona, Bata, Stounhendža, Oksforda ili Bornmuta.

Destinacija

Vinčester, nekada glavni grad Engleske i bivše sedište kralja Alfreda Velikog, danas je gradić koji posetiocima pruža idelanu kombinaciju pogodnosti  gradskog života sa mirnoćom koju donosi okruženost prirodom. Udaljen samo sat vremena od Londona, Vinčester predstavlja Englesku kakva je nekada bila. Sa atrakcijama svetskog glasa, uključujući čuvenu Vinčestersku katedralu, brojnim pabovima i restoranima i primamljivom ponudom mnogobrojnih prodavnica, grad će sigurno ostaviti jak utisak na posetioce. Predlažemo da istražite srednjevekovne ulice i saznate istoriju Vinčesterske katedrale i Wolvesey zamka pre nego što prošetate obalom duž reke Ičen (Itchen) do bolnice St. Cross. Budući da Vinčester spada u jednu od omiljenih destinacija ljubitelja hrane, obavezno posetite najveću pijacu u Velikoj Britaniji i uživajte u šarenilu domaćih proizvoda.

Kursevi

Kursevi engleskog jezika u ponudi ove škole su:

  • Intenzivni kurs;
  • Kombinovani kurs (grupni časovi+individualni);
  • Ispitni kursevi (FCE, CAE, CPE, IELTS);
  • Individualni časovi.

Grupe na kursevima su male, sa maksimalno 8 polaznika u grupi, osim leti kada broj polaznika po grupi poraste na najviše 10. Po prijavi na kurs, svaki polaznik dobija pristup onlajn portalu škole, pa tako ima priliku da nastavi usavršavanje jezika godinu dana nakon završetka programa!

Smeštaj

Smeštaj je obezbeđen u porodicama, u jednokrevetnim sobama, sa polupansionom tokom radnih dana i punim pansionom vikendom. Moguće je rezervisati noćenje bez obroka, sa upotrebom kuhinje u porodici, kao i Executive smeštaj koji podrazumeva sopstveno kupatilo. Većina domova su u blizini škole i vrlo često polaznici mogu do škole da stignu i peške. Tokom leta (jul i avgust) moguće je odabrati smeštaj i u rezidenciji Univerziteta u Vinčesteru. Sobe su jednokrevetne, a šest soba deli kuhinju i kupatilo. Rezidencija je udaljena 10 minuta hoda od centra grada.

Galerija

Akreditacije

British Council

The British Council is the national accrediting body in the UK for schools, colleges and universities that provide courses in English as a foreign language. As part of the English in Britain Accreditation Scheme (EiBAS), the British Council carries out regular inspections on behalf of English UK of all those institutions that provide training of high quality.

Utisci

Poštovana Gordana,

Kao što sam vam napomenuo imam želju da prenesem neku utiske u vezi moje posete Engleskoj i studiranja tj. engleskog jezika u Winchesteru.
Generalni utisak kompletnog programa je apsolutno pozitivan.
Sa ove distance, priprema za vizu je bila prilično jednostavna i smatram da je to prvenstveno zasluga Vas i vaše agencije i pedantne, precizne administracije.
Putovanje avionom u vašoj režiji je bilo veoma prijatno i bez problema. Presedanja su bila, bar za mene, izazov i mogućnost za upotrebu engleskog jezika.
Transfer od aerodroma do Winchestera je za mene bila iznenađujuće jednostavna aktivnost. Na terminalima 1,2 i 3 postoji autobuska stanica National Express-a, slična stanici nekog našeg većeg grada sa direktnim linijama ka raznim gradovima pa i ka Winchesteru. Kartu jednostavna možete kupiti na samoj bus stanici karticom ili kešom. Prtljag se prevozi besplatno. Jednostavno za svakoga.
Ja sam u Winchester stigao kasno i po mraku tako da sam odustao od pokušaja da gradskim prevozom dođem do porodice u kojoj sam imao smeštaj. Ko ima vremena, može sa početne stanice koja se nalazi 50m od National Express stanice otići do svog smeštaja za 1 £ koliko košta jedna vožnja. Ja sam koristio taxi koji za moju relaciju uzima 9£.
Smeštaj u porodici je svakako bila novina za mene i prvih dana malo nelagodna situacija ali iskusni domaćini vrlo brzo naprave atmosferu koja je potrebna za normalan boravak i učenje. Meni je i danas neshvatljiva ta formalna ljubaznost i predusetljivost engleskog naroda. Vrlo brzo sam se osećao kao u svojoj kući.
Neke navike Engleza mogu biti čudne i teže za prihvatanje kao npr. kasne večere kao glavni obrok (19-20-21h) ali to nekome posle celodnevnog boravka u školi i aktivnosti posle škole može da prija.
Može se reći da je jedna od retkih nepraktičnih situacija u Engleskoj fizički osećaj (odnos) Engleza prema temperaturi. Naime, oni su za razliku od nas otporniji prema hladnom vremenu i oblače se mnogo komotnije od nas stranaca. Njihovo oblačenje nije problem već njihov odnos prema temperaturi u prostorijama koja je osetno niža nego u domovima u Srbiji i tu je bitno pripremiti se i imati raznu toplu odeću.

Škola Engleskog jezika u Winchesteru je fenomenalna mala zajednica ljubaznih profesora i studenata svih generacija u prelepoj atmosferi lepe, stare zgrade tradicionalne Engleske arhitekture. U školi se svakodnevno organizuju dodatne aktivnosti tako da ne postoji šansa da vam bude dosadno.
Ja sam bio smešten u drugom delu grada i morao sam da koristim gradski prevoz. Godinama sam koristio gradski prevoz u Beogradu ali razlika je neopisiva. Prevoz u Winchesteru je pravo uživanje u odnosu na Srbiju. Česti polasci autobusa u dnevnom saobraćaju, monitori sa informacijama o kretanju autobusa, strpljivost ljudi prilikom korišćenja prevoza i neverovatna ljubaznost vozača je nešto čega ću se rado sećati. Karte se kupuju u autobusu kod vozača i najbolje je uzeti nedeljnu ili mesečnu kartu sa neograničenim brojem vožnji. Nedeljna karta je 12 £ a mesečna malo povoljnija u proseku.
Winchester je prelep mali grad sa neverovatnom arhitekturom i prijatnom atmosferom. Grad ima neverovatan broj restorana, fast food-ova, pub-ova i raznim prodavnica. McDonalds, KFC, Subway, Costa coffee, Starbucks, Primark I mnogi drugi brendovi su u centru Winchestera.
Mi stariji studenti smo voleli izlaske u Pub gde se najbolje uči tj. vežba engleski jezik. Mladji se odlučuju za kafiće i fast food-ove sa wifi internetom gde je akcenat na društvenim mrežama i komunikaciji sa domovinom i upotrebom domaćeg jezika.
Iz Winchestera se jednostavno vozom stiže do Salisbury-a a odatle organizovano do Stonehange-a. Ceo put traje oko 1 do 2h. Karta za taj izlet se može book-irati preko interneta. Obilazak Southemptona, Bourmounta i Londona je takođe veoma jednostavan – vozom. U centru Winchestera je železnička stanica gde se može veoma jednostavno informisati o destinacijama i kupiti karta za sve pravce. Voz u Engleskoj nije baš jeftin prevoz, ali je zato prevoz vozom veoma lep osećaj.
Vremenske prilike u Engleskoj ne bih komentarisao pošto sam imao sreću da u periodu mog boravka u Winchesteru temperatura i vreme je bili netipično za to doba godine. Kišobran sam koristio 3-4 puta za mesec dana, a toplu garderobu sam koristio samo u izuzetnim prilikama.
Mogao bih da vam pišem o mojim utiscima još puno, ali možda je i ovo dovoljno, za sad.

Pozdrav,
Aleksandar

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju