Work & Travel USA

Usa_flag-2

Program

WORK & TRAVEL USA

Work & Travel USA je program razmene koji Vam pruža priliku da radite u SAD i nakon toga putujete i upoznajete Ameriku. Kao polaznik ovog programa imate jedinstvenu šansu da iskusite život u Americi i bolje upoznate američku kulturu, običaje, način života. Takođe, imaćete priliku da podelite svoju kulturu i tradiciju sa lokalnim stanovništvom, kao i sa međunarodnim studentima. Osim toga, pruža Vam se idealna prilika da steknete nove prijatelje i usavršite engleski jezik.

Radićete, rame uz rame sa Amerikancima kao i kolegama iz celog sveta na sezonskim poslovima. Ovakvo zaposlenje Vam omogućava da zaradite novac kojim ćete kompenzovati troškove života i putovanja za vreme Vašeg boravka u Americi, ali i da uštedite ukoliko radite prekovremeno ili pronađete dodatni posao. Po završetku radnog dela programa, koji traje do 4 meseca, još jedan mesec možete da boravite u SAD i upoznate i istražite Vama najzanimljivije delove ove zemlje. Tokom dodatnog meseca ne možete da radite.

Work and Travel program realizuje se u saradnji sa nekoliko sponzora od kojih je najznačajniji CIEE (Council on International Educational Exchange), neprofitna organizacija koja se punih 60 godina uspešno bavi programima kulturne razmene.

Uslovi

KO  MOŽE DA UČESTVUJE

Program je namenjen studentima i realizuje se tokom letnjeg raspusta. Na programu mogu da učestvuju:

 • Redovni studenti (sve godine fakulteta)
 • Studenti master studija
 • Studenti između 18 i 29 godina starosti
 • Studenti koji imaju srednji/konverzacijski nivo engleskog. Nivo se proverava intervjuom
 • Samo studenti koji su prvi put upisali tekuću godinu i redovno daju ispite imaju pravo učešća na programu

Vrste programa

FULL SERVICE – Ova opcija podrazumeva da Vam posao nudi sponzor, a poslovi su ponuđeni na dva načina:

Virtual event – Pregled ponuđenih poslova dobija se 4 nedelje pred svaki sastanak, a sastanci sa poslodavcima su putem web kamere i Skype-a.

Izbor sa liste poslova – Za one koji ne uspeju da nađu posao preko Virtual event-a, lista preostalih poslova se objavljuje u februaru.

U Full Service program je uključeno:

 • Posao i osiguranje
 • SEVIS FEE, formular DS-2019, priprema i pregled dokumentacije za američku vizu
 • Učešće na sajmovima zapošljavanja
 • On-line orijentacioni program (obavezan)
 • Intervju i provera znanja engleskog jezika
 • Servis telefon dežuran 24 sata tokom boravka u SAD

SELF ARRANGED – Ova opcija podrazumeva da učesnik programa sam nalazi posao. Mora imati potpisan ugovor sa poslodavcem (tzv. Employment Agreement Form). Taj ugovor se šalje na proveru sponzoru i tek po prihvatanju ugovora od strane sponzora može se reći da je učesnik primljen na program. Period provere i prihvatanja posla od strane sponzora je 15 radnih dana od dana kada je dostavljen ugovor.

 U Self Arranged program je uključeno:

 • Osiguranje
 • SEVIS FEE, formular DS-2019, priprema i pregled dokumentacije za američku vizu
 • On-line orijentacioni program (obavezan)
 • Servis telefon dežuran 24 sata tokom boravka u SAD

Informacije

POSLOVI

Program nudi veliki broj radnih pozicija, a najčešće su sezonskog karaktera: zabavni i nacionalni parkovi, hoteli, restorani i sl.

PLATA

Plata pokriva troškove života i učestvovanja na programu i omogućava Vam da uštedite za proputovanje po Americi. Ako radno mesto podrazumeva i bakšiš, to će biti navedeno u radnoj ponudi. Zagarantovano radno vreme je 30-40 sati nedeljno. Cena rada je između 6-10 $ po satu. U slobodno vreme, ako želite, možete da pronađete još jedan posao! Državni porez se odbija od plate i jedan deo se vraća nakon završetka programa.

SMEŠTAJ

Smeštaj podrazumeva obezbeđenje sobe (najčešće zajedničke) uz upotrebu kupatila, a ponekad i upotrebu kuhinje. Skroman smeštaj, kakav ovaj program podrazumeva, ne predviđa televizore, klima uređaje i sl. Cena smeštaja zavisi od lokacije i od poslodavca (prosek 65 $ nedeljno). Plaćanje stanarine se najčešće reguliše odbijanjem od zarade. Pojedini poslodavci zahtevaju depozit za smeštaj koji se vraća po napuštanju smeštaja. Poslodavac može da obezbedi smeštaj, neki poslodavci ne nude smeštaj, dok neki mogu da pomognu u pronalaženju odgovarajućeg smeštaja.

VIZA

Zahtev za dobijanje američke vize J-1 studenti podnose američkom Konzulatu u zemlji čiji su državljani ili u kojoj imaju boravište. Zahtev se podnosi lično s tim što su priprema i pregled dokumentacije uključeni u program. Dobijanje vize se ne može garantovati. Produženje J-1 vize, kao i promena vize za vreme trajanja W&T programa nije moguća.

SEVIS

SEVIS je sistem, koji služi za evidenciju studenata i njihovog statusa dok su u SAD. Polaznici Work&Travel programa razmene studenata takođe moraju biti evidentirani u SEVIS.

OSIGURANJE

Medicinsko osiguranje tokom radnog dela programa je obavezno i uključeno u cenu programa. Osiguranje pokriva nesrećne slučajeve, a ne pokriva popravku zuba, korekciju vida i nasledne bolesti U SAD se u medicinskim ustanovama plaća participacija – u zavisnosti da li se radi o ambulantskom ili bolničkom lečenju ona može iznositi od 50-250 $. Taj iznos se ne vraća. Troškovi lekova nisu uključeni u medicinsko osiguranje. Neki sponzori plaćaju osiguranje i za peti mesec boravka, dok neki ne. Preporučuje se da polaznik ima osiguranje tokom čitavog perioda boravka u SAD.

 ORIJENTACIJA

Svi studenti (Full Service i Self Arranged opcije) su u obavezi da prisustvuju “orijentaciji” koja će biti organizovana u aprilu ili maju, a tokom koje će predstavnici sponzora programa u SAD i GPA (IUVIA NVO) kao organizator programa u zemlji, govoriti detaljnije o samom programu i tehničkim detaljima vezanim za samo putovanje i uslove života i rada. Ovom prilikom će studentima biti podeljena i dokumenta neophodna za SSN (Social Security Number), osiguranje tokom boravka u SAD-u, itd. PRISUSTVO NA ORIJENTACIJI JE OBAVEZNO!

Utisci

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus Pošalji prijatelju Print