Zanimljive činjenice o Turskoj

Istanbul, istorijski poznat kao Carigrad i Konstantinopolj, najveći je grad u Turskoj i peti po veličini u svetu sa svojih preko 14 miliona stanovnika. Grad je smešten u Bosforskom moreuzu i nekadašnja je prestonica tri velika carstva – rimskog, vizantijskog i otomanskog.

Ovaj megagrad je kulturni, ekonomski i finansijski centar Turske. Istanbul spada u jednu od najbrže rastućih ekonomija u svetu zbog činjenice da je centar mnogih poznatih turskih kompanija. Samo neke od čuvenim znamenitosti po kojima je ovaj grad poznat jesu Aja Sofija, Sulejmanova džamija, Sultan Ahmetova (Plava) džamija, kule Galata i Kiz Kulesi, trg Taksim, bosforski most, drevne ruševine Valensovog akvadukta – Bozdogan Kemeri, Cisterna Bazilika, Veliki Bazar, ali i druge turističke atrakcije poput akvarijuma, zoološkog vrta Bosphorus. Pored toga,  Istanbul krase i mnogi kafići, restorani, barovi, prodavnice, butici i pijace začina i slatkiša. Ukoliko želite da dobro savladate turski jezik, najbolje je da upišete kurs jezika baš u Istanbulu, gde ćete najbolje osetiti duh Turske i moći da, u razgovoru sa žiteljima ovog grada, odmah I primenite znanje koje ste stekli. Učenjem turskog u Turskoj, steći ćete neprocenjivo iskustvo i obogatiti svoje znanje.

Istanbul-HD-Wallpaper

 1. Ime države nije samo Turska, već Republika Turska, od 1923. godine.
 2. Leonardo da Vinči je 1503. godine podneo planove za most preko Bosfora, ali je njegov dizajn  bio preambiciozan za to vreme. Danas postoje dva mosta preko Bosfora.
 3. Čak 80 odsto svetskog izvoza lešnika potiče iz Turske
 4. Istanbulski Grand Bazaar ima 64 ulice, 4000 prodavnica i 25.000 zaposlenih.
 5. Deda Mraz je rođen u Patari, u Turskoj.
 6. Većina Turaka do 1934. godine nije imala prezimena.
 7. U Turskoj su rođene mnoge istorijske ličnosti, poput Homera i Ezopa.
 8. U Turskoj je pritvoreno više novinara nego u bilo kojoj drugoj zemlji.
 9. Turska obala Crnog mora prostire se dužinom od 1650 kilometara. Ista tolika razdaljina je između Pariza i Berlina.
 10. Najduža reč u Turskom jeziku ima čak 70 slova i glasi: muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine.
 11. Istanbul je jedini grad na svetu koji se nalazi na dva kontinenta.
 12. Tulipani zapravo potiču iz Turske. Turski trgovci doneli su ih u Evropu u 16. veku.
 13. Prva crkva posvećena Devici Mariji nalazi se u Efesu.
 14. U Turskoj ima oko 9000 različitih vrasta cveća, od čega su čak 3000 endemske vrste. Poređenja radi, u Evropi ima oko 11.500 vrsta, što najbolje ilustruje bogatstvo flore i faune u Turskoj.
 15. U turskoj abecedi ne postoje “x” i “q”, ali zato imaju slovo i bez tačke iznad znaka.

 

panoramic-view-of-historical-peninsula-golden-horn-bosphorus-istanbul

Share