Zanimljivosti o Uskrsu koje niste znali!

Uskrs važi za najstariji hrišćanski praznik. Uvek se praznuje nedeljom, ali se menja datum kada se slavi. Međutim, zanimljivo je to da Uskrs nikada ne može pasti pre Blagovesti (7. april), kao ni posle Đurđevdana (6. maj).

Uskrs

U različitim zemljama, ovaj praznik se drugačije obeležava. Belgijanci, na primer, svojoj deci govore kako uskršnja jaja donose zvona iz Rima, pa iz tog razloga na Veliku subotu zvona na crkvama ne zvone, jer su “otišla u Rim”. Norvežani i Danci na Veliku subotu u džepovima nose komadiće beskvasnog hleba umotane u belu tkaninu kako bi ih pojeli u ponoć, što je  običaj koji su preuzeli od Vikinga koji su sa sobom nosili zimzelene bobice, kao simbol života. I naši susedi imaju svoj način praznovanja Uskrsa, pa Bugari i Rumuni na Veliku subotu na prozore stavljaju brašno, so, kvasac i šarena jaja, od čega se posle mesi hleb. Na sam dan Uskrsa, Norvežani svakako predstavljaju narod sa jednim od najneobičnijih običaja. Naime, U Norveškoj se na Uskrs rešavaju ubistva! Na televizijskim programima emituju se detektivski filmovi, časopisi objavljuju kriminalističke priče, a čak se i na kartonima mleka utiskuju priče o nerešenim ubistvima. U Severnoj Americi, s druge strane, najpoznatiji običaj je lov na šarena jaja, koja roditelji sakriju, kako bi ih deca našla verujući da ih im je prethodne noći uskršnji zec ostavio jaja sa poklonima.

Uskršnja jaja

Pored različitih običaja, razlikuju se i načini čestitanja Uskrsa na različitim stranim jezicima. Pogledajte video i naučite kako na različitim svetskim jezicima možete drugima čestitati ovaj veliki praznik!

 

Share

Ostavite Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *